ŠOKANTNE TVRDNJE

Modelima prijete najgori poroci

25.10.2010 u 10:37

Bionic
Reading

Zanimanje modela i kod nas postaje sve atraktivnije, no svjetskom uspjehu i slavi, upozoravaju neke od svjetski uspješnih manekenki, često prethodi siromaštvo, izrabljivanje, zlostavljanje, droga, anoreksija

Šokantni dokumentarac koji su sasvim spontano pet godina snimali manekenka Sara i njezin tadašnji dečko Ole Schell svjedoči o pozadini naizgled idiličnog posla. Sara je ispričala brojna svoja iskustva, kao i ona svojih kolegica.

U samim počecima moraju seksi pozirati i prije nego što saznaju što je seks. Onako naivne i maloljetne, agenti i čak fotografi čak ih i navode na konkretan seks.

Uz neugodna iskustva, pa i šokove, slijede naporna snimanja. Zatim osvanu na prvim plakatima. Sve su češće na pistama. Počinju pristizati čekovi na desetke, zatim stotine tisuća dolara. To ih opet u kritičnim trenucima nezadovoljstva, iscrpljenosti lako može odvesti u svijet kokaina za koji djevojke oko nje tvrde da djeluje da lakše izdrže napore.

Tako djevojčice od 15 godina znaju uzimati kokain, osobito navečer, osobito na revijama tijekom Fashion Weekova kada spavaju svega nekoliko sati dnevno. Žive u avionu, mole agente da ih poštede makar pola dana snimanja. Djevojke svjedoče da zarađuju milijune, ali ih nemaju kada potrošiti.

Last season manekenke, koje potraju samo šest mjeseci, predmet su ismijavanja, zato se cijene one koje izdrže, plivaju, stišću zube, pod svaku cijenu. Ne jedu, ne spavaju. 'Tamo si samo komad mesa, a nemaš sigurnu budućnost... A kada te modni svijet proguta, postoji opcija da te jednostavno izbace i zamijene nekim drugim, nikad ne znaš što te tamo čeka', istaknula je Sara.
Ole Schell prestao je snimati nakon što su mu dio posljednjih snimaka uništili naoružani zaštitari na Guccijevoj reviji.