PAMUK SVE SKUPLJI

Je li došao kraj ere jeftine odjeće?

15.09.2010 u 12:21

Bionic
Reading

Prirodni su materijali hit, a pamuk je najtraženiji, najudobniji, najbiraniji kad su modne krpice u pitanju. Dosad smo mogli guštati u jeftinoj pamučnoj odjeći, ali stižu prijetnje da će pamuk postati luksuz

I u krizi je svatko već nekako mogao skupiti za poneku pamučnu krpicu, barem ljetnu majicu, jer su, srećom, i poželjne i jeftine. Čini se da ta idila neće trajati zauvijek, štoviše, najcrnje prognoze govore da bi pamuk mogao postati – luksuzna roba. Koji preobrat! Jeste li ikad razmišljali o tome da bi vremenske prilike, odnosno neprilike, mogle utjecati čak i na modu?

Naime, poplave koje su pogodile Pakistan i Kinu uništile su 4,25 milijuna jutara zemlje zasađenog pamuka, što iznosi čak 25 posto ukupnog svjetskog prinosa. Zbog toga je cijene pamuka rasla sa 0,1 dolara na 0,83 za pola kilograma, što je povećanje od 700 posto. To je ujedno najviša vrijednost pamuka u posljednjih 15 godina.

I što nam slijedi? Ne piše se dobro čim su najpopularniji lanci ulične mode, poput H&M-a, Levis'sa, te proizvođača donjeg rublja Wonderbra, najavili poskupljenja. Druga je mogućnost i ona da se prebace na veću uporabu umjetnih tkanina, što kupce baš i neće veseliti.