MUŠKA MODA

Odjećom istaknite prednosti i sakrijte mane

04.02.2009 u 12:00

Bionic
Reading

Iako se uglavnom pretvaraju da im je sasvim svejedno kako izgledaju, ni muškarci nisu imuni na tipično ženske boljke i pitanja poput – vidi li mi se trbuh, jesu li mišići dovoljno uočljivi, vide li se možda previše opuštene junačke grudi i tako redom...

Kao i ženama, u isticanju tjelesnih atributa i skrivanju nezgodnih viškova u pomoć može priskočiti odjeća.

Važno je znati pravilno odabrati pravu odjeću za svoju figuru, no još je važnije pravilo ono da odjeća treba biti prave veličine što dečkima često zna nekako promaknuti. I najskuplja jakna, traperice ili odijelo izgledat će smiješno ako je preveliko ili prekratko.

Krupni momci

Ako vas ima malo više nego što stane u prosječni konfekcijski broj, os

obito u predjelu trbuha, svakako biste trebali izbjegavati bilo kakvu vrstu vodoravnih pruga, ali i dijagonalne. Ono što biste trebali s ponosom nositi su košulje i majice s okomitim prugama koje izdužuju. Prugasta odijela prava su stvar za vas, osobito ako su u kombinaciji s tamnom, po mogućnosti crnom košuljom. Klasične prugaste košulje izvrsno će sakriti nezgodne 'viškove' čak i kad nisu ispod odijela, već kad ih se kombinira s trapericama ili 'casual' hlačama. Prugice svakako neka budu tanke.

Crno odijelo dobro će sakriti 'viškove'
Kad su u pitanju odijela i sakoi, izbjegavajte ona s dva proreza straga da guza ne bi nezgodno stršila. Jedan prorez bit će i više nego dovoljan, no bolji je izbor sako bez stražnjeg proreza.

Mnogi pogrešno misle da će ih usko krojena odjeća učiniti manjima i tanjima. To možda može proći za žene kojima za bolju formu pomaže 'super' donje rublje poput push-up grudnjaka ili gaća koje stežu trbuh i dižu guzu, no pretpostavlja se da muški ipak ne posežu za sličnim pomagalima. Stoga, ako niste spremni investirati u takvo rublje, uska odjeća je zabranjena jer će nepotrebno naglašavati vaše 'viškove'. Slično pravilo vrijedi i za preširoku i preveliku odjeću koja će doduše zakamuflirati vaš nesavršen trbuh, ali ćete izgledati još veće i 'opuštenije'. Prava formula je prava veličina koja će pratiti vaše tijelo bez da vas steže ili da pretjerano visi na sve strane.

Vašu će figuru dodatno istanjiti i pravilan izbor boja i uzoraka. Boje moraju biti usklađene, nikada kontrastne. Crno i bijelo raspolovit će vas napola, a velika će sredina upadati u oči. Crno je uvijek najsigurnija i 'najmršavija' kombinacija, ali nastojte svoje crnilo razbiti nekim detaljem, primjerice remenom da ne biste izgledali kao da ste upravo došli sa sprovoda.

Osim ako ste baš krenuli na neku ludu momačku večer, trebali biste izbjegavati i šarene i krupne printove na odjeći. Veliki natpisi na majicama također su loše jer će naglasiti veliki trbuh koji biste radije stavili u drugi plan. Ipak, uzoraka se ne treba odreći u potpunosti, ali neka budu diskretni.

Krupniji momci trebali bi izbjegavati dolčevite pod svaku cijenu, osobito ako je u pitanju široki vrat i dvostruka brada. Birajte radije V ili okrugli izrez. Bez obzira na to što vam hlače baš i ne spadaju, remen bi trebao biti obavezan detalj jer će definirati struk. Pazite da ne bude stegnut prejako da ne biste izgledali kao utegnuta mortadela.

hamptonroads.com
Vodoravne pruge u gornjem dijelu proširit će torzo
Visoki i mršavi


Visoku mršavu figuru ne treba dodatno izduživati pa biste u svojoj garderobi trebali izbjegavati okomite pruge. Vodoravne pruge bolji su izbor, naročito u predjelu ramena jer će vizualno povećati torzo pa će vaša figura izgledati kao toliko željeni V trokut.

Izbjegavajte odijevanje u jednu boju, pogotovo crnu, jer ćete izgledati tanji nego što jeste. Preuske košulje imat će sličan efekt jer će naglasiti mršavi torzo. Bolje će vam pristajati 'slim-cut' košulje koje lagano ocrtavaju liniju tijela i 'pretvaraju se' da imate struk.

Svijetle boje proširit će figuru, zato nemojte bježati od bijele, pa čak i 'ženskastih' pastelnih boja. Niste manje muško ako obučete neku svijetloružičastu polo-majicu ili košulju.

Ako ste baš jako visoki, trebali biste izbjegavati cipele sa zaobljenim vrhom. Da biste izbalansirali svoju figuru, radije nabavite 'kockastije' cipele, a kad su u pitanju tenisice, neka budu što manje okrugle.

Osim ako niste neki kul tip koji prati modu, izbjegavajte preuske traperice. Anoreksični ženskasti modeli u stilu pankera i rokera iz 80-ih možda dobro prolaze na pozornicama i među tinejdžerima, ali ako ste već prošli tu dob i svjetla pozornice nisu vaš život, zaboravite skinny traperice. Boot-cut modeli pristaju puno bolje.

Kad nedostaje par centimetara visine

Glavni je cilj dobiti na visini pa je važno birati odjeću koja će figuru vizualno izdužiti. Košulja ili majica i hlače u istoj boji su poželjni jer će vas vizualno izdužiti, kao i tamnije boje koje sužuju figuru, a time je i izdužuju. Uvijek birajte lagane i tanje materijale jer debeli materijali stvaraju dojam težine, pa ćete umjesto na visini dobiti na širini. V-izrez je poželjan, ali dolčevita nije jer skriva i skraćuje vrat. Dvoredno kopčanje i više od tri gumba na sakoima loš su izbor.

Dvoredno kopčanje nije za niske muškarce
Krupni uzorci nikako nisu za vas jer će vas 'pojesti', zato birajte sitne diskretne uzorke proporcionalne s vašim tijelom. Hlače neka budu plitke i nosite ih nisko. Tako će i gornji i donji dio tijela izgledati duži. Sva odjeća mora biti prave veličine jer ćete u suprotnom izgledati kao da ste obukli preveliku robu starijeg brata ili pak kao da ste prerasli svoju dječačku, a vi želite da vas shvate ozbiljno, zar ne?

Glomazne cipele, ali i previše 'u špic' cipele učinit će vas još sitnijima pa ih pokušajte zaobići, bez obzira na modne trendove. U njima ćete izgledati neprofesionalno i neozbiljno, a to sigurno želite izbjeći. Za niže muškarce svaki je centimetar važan pa im tako puno znači čak i centimetar pojačana peta na cipelama, ali pazite da ne pretjerate te da je dobro prekrijete hlačama. Nogavice svakako trebaju ići gotovo do samog ruba pete.

Mudro birajte modne dodatke jer će kravate, šalovi, šeširi i kape zadržati pažnju na licu pa će vas ljudi gledati u oči, a manje vašu figuru. Od svih modnih dodataka, šešir je zasigurno najbolji izbor jer će pažnju usmjeriti prema gore i dodat će vam koji centimetar visine. Kravate neka budu uže i kraće da vaše tijelo ne bi izgledalo neproporcionalno.

Bez obzira na figuru kojom ste obdareni, naučite prepoznati odjeću koja vam zaista pristaje i pokušajte njome istaknuti svoje prednosti, a mane sakriti.