OPASNE ZA ZDRAVLJE

Lažne uggsice deformiraju stopala

17.03.2010 u 15:15

Bionic
Reading

Neudobne štikle nisu jedina opasnost za zdravlje; baš kao i vrtoglave pete, za stopala su jednako pogubne i popularne čizme marke Ugg

Poznati vole uggsice (Stella McCartney)

 Premda izgledaju vrlo udobno zbog ravnih đonova, ove čizmice za kojima su lude na tisuće žena (ali i muškaraca) zapravo su opasne za zdravlje, osobito ako je u pitanju neka od njihovih kopija koje su preplavile tržište.

Liječnici tvrde da samo šest mjeseci nošenja ovih ultra popularnih mekanih čizama može uzrokovati bolove u stopalima i nogama, pa čak i deformirati stopala zauvijek. Upozorenje liječnika osobito vrijedi za razne jeftinije kopije tih popularnih čizama, no čak i originalne mogu biti opasne ako se ne poštuje preporuka o tek povremenom nošenju.Osobito u lažnjacima stopalo nije dovoljno stabilno pa 'klizi' s potplata zbog nedovoljne potpore. Na taj način dolazi do ozljeda mišića i ligamenata koji se trude držati stopalo na mjestu, a rezultat su bolovi u stopalima, koljenima, bokovima i leđima.

Najugroženija skupina su djeca, odnosno mlade tinejdžerice koje osobito rado nose te čizmice. One im ne pružaju dovoljno jak oslonac pri hodu što uzrokuje trajne deformacije.

'Djevojke misle da im se u tim čizmama noge odmaraju samo zato što su tople i mekane, a zapravo doslovno 'lome noge'. Krivo gaze i češće imaju problema sa spuštenim stopalima. Najgori rezultat mogu biti problemi s kukovima, a češće se bol javlja u koljenima', upozorava dr. Ian Drsydale, dekan s Britanskog sveučilišta osteopatske medicine.

'Kako stopalo klizi po unutrašnjosti, tako se kidaju tetive i napinju mišići. Gležanj je u pogrešnom položaju, bedrena kost mijenja položaj, a zdjelica se kreće na neprirodan način što uzrokuje bolove u leđima', napominje ortoped Mike O'Neill dodajući da su to savršene cipele za kuću, ali ne i za duge šetnje.