ZAVRŠIO TJEDAN MODE

Vuitton pokopao mikro-minicu u Parizu

11.03.2010 u 15:57

Bionic
Reading

Posljednji dan pariškog pret-a-portera obilježilo je nekoliko brandova - Elie Saab, Hermès, Miu Miu – no najveću je senzaciju priuštio Marc Jacobs, čija je kolekcija za Louis Vuittona ubila kult mikro-minice i dovela na pistu obline Laetitije Caste i Elle Macpherson

I dok su u prvom redu uz pistu Louisa Vuittona sjedile mršave modne heroine poput Alexe Chung, Daisy Lowe, Natalie Vodianove ili Pixie Geldof, Marc Jacobs je pored fashion anoreksičarki prošetao korpulentne dame u godinama, koja nijedna nije imala haljinu kraću od koljena, s korzetima i konzervativnom decentnošću kakva se rijetko viđa na modnim defileima naših dana. Dizajner je svoje iznenađenje prokomentirao riječima da mu je savršeno nevažno koliko mu modeli imaju godina, kojeg su porijekla te da je prije svega bi zaokupljen ženom kao takvom.

'Modnim kreatorima puna su usta govora o ženama i ženstvenosti, a onda na piste dovode isključivo dvadesetogodišnjakinje. Meni su godne bile nebitne, kao i činjenica jesu li korpulentne ili ne. Mislio sam isključivo na stvari koje čine ženu sretnom. Kako uživa u stavljanju šminke, odijevanju, cipelama, torbama. Zericu staromodno, ali lijepa stvar, malo za promjenu', objasnio je Marc Jacobs uz sveopći entuzijazam okupljenih. Među pedesetak modela koji su prodefilirali uz fontanu unutrašnjeg dvorišta muzeja Louvre, bile se četrdesetšestogodišnja Elle Macpherson Laetitia Casta koja je napunila 31 ili jedna Lara Stone koja broji 26.

Premda se na prvi pogled čini da je Jacobs tek odigrao na vintage kartu, pomniji pogled otkriva vrlo moderne kombinacije materijala, poput tvida i baršuna, baš kao što i netipične kombinacije boja svjedoče o puno kreativnijem pristupu od pukog referiranja požutjelih modnih kataloga. Vidjeli smo i korzete, krznene porube, kristalne pete, kao i nove Vuittonove 'speedy' torbice. Mnogi se slažu, Jacobs je jedini u stanju vratiti duge haljine u modu.

Miu Miu je na samom kraju fashion weeka za iduću sezonu predložio tunike od debele vune i kapute s visokim okovratnicima 'Petar Pan'. Kako Tim Burtonova 'Alisa u Zemlji Čudesa' osvaja kinoplatna, tako Miu Miua kao da su odlučili produžiti filmski entuzijazam na modnu pistu. Uske hlače koje se odjednom prelijevaju preko stopala, mini-suknje koje otkrivaju skoro čitave noge, ćoškaste cipele koje je netko izvukao iz ormara pedesetih. Dekorativnost je ostala u pozadini, tek tu i tamo nabacani metalik srebrni ukrasi, cvjetni uzorci ili pokoja čipka. U kreativnoj kombinaciji futurizma i retra, vidjeli smo i gigantske džepove koji korespondiraju s rukavicama, a narančaste linije preko očiju i kose samo su pripomogli čudesnom utisku koji je na prisutne ostavila nova kolekcija Miuccie Prade