NAKON INAUGURACIJE

Bijeli amarilisi novo su trendi cvijeće

24.02.2010 u 12:42

Bionic
Reading

Izgledom iznimno profinjeni, snježnobijeli cvjetovi amarilisa na impozantno visokoj stabljici svima su zapeli za oko nakon što su krasili pozornicu na Markovu trgu tijekom inauguracije predsjednika Ive Josipovića. Poslije toga sve su traženije cvijeće za darivanje

Predsjednička obitelj tijekom inauguracije

'Amarilisi su 'in' već unatrag dvije, tri godine, no posljednjih tjedana za njima vlada nešto pojačana potražnja. Prodajemo ih po 50 kuna za komad, što je dosta skuplje od, primjerice, cijene ruža, no cvijet je to koji u vazi traje najmanje 15 dana', otkrila nam je vlasnica cvjećarnice Duda na zagrebačkom Cvjetnom trgu.

NaBritanskom se trgu amarilisi također odlično prodaju, kao i na Trešnjevačkom placu, a kako otkrivaju trgovci, traže ih stari i mladi za najraznovrsnije prigode.

Lando Pavlaković iz cvjećarnice Cvijet u Maksimirskoj za tportal.hr je rekao da se i kod njih ovo cvijeće odlično prodaje već nekoliko godina. 'Amarilisi se ističu svojom dužinom stabljike i vrlo su upečatljivo cvijeće, pa ih često naručuju za ukrašavanje lokala, otvaranje galerija, upravo zato što ostavljaju snažan dojam. Traže se za najsvečanije prilike, poput promocija i vjenčanja', otkrio je Pavlaković.

Iako su upravo bijeli amarilisi obilježili dan inauguracije, tim više što su ih gradom nakon događanja nosile brojne dame koje su ih ponijele s pozornice, taj cvijet dolazi u još nekoliko zanimljivih boja.

Amarilisi na zagrebačkim ulicama

'Bijeli se amarilisi, osim ružičastih, najčešće daruju za vjenčanja, no inače se traže i crveni, odnosno crveni s bijelim prugama, a posebno se ljudi 'zapiknu' za tamnu bordo vrstu koja gotovo graniči s crnom, no njih je teže nabaviti', kaže Pavlaković.

Napomenuo je i da su najljepša vrsta amarilisa ipak oni puni (s laticama koje se nižu od najdulje prema najkraćoj tako gusto da skrivaju tučak) koji nose naziv nimfea.

Amarilis cvate samo jednom godišnje, nekih petnaestak dana. Vrlo jednostavno se može uzgajati u tegli, samo se valja držati pravila da se uopće ne zalijeva tijekom tri zimska mjeseca te da se u ostalim razdobljima pravilno prihranjuje. Imate li sreće, u jednom će vam loncu iz jedne lukovice izaći i tri, četiri stabljike koje nose ovaj profinjeni cvijet.