UNATOČ EKO CERTIFIKATIMA

Odjeća iz H&M-a sadrži GMO!

26.01.2010 u 15:29

Bionic
Reading

Svi koji su se poveselili zbog toga što je popularni lanac počeo nuditi sve više odjeće s potvrdom 'od organskog pamuka', debelo će se razočarati. Neovisna testiranja pokazala su da je dio pamuka označen kao organski zapravo genetski modificiran

Dio odjeće iz H&M-a koja je nosila certifikat 'organski' zapravo je kontaminiran genetski modificiranim pamukom iz Indije, piše njemački Financial Times.

Indijske vlasti kažu su prijevare poprimile divovske razmjere i za to krive agencije zadužene za provjeru i izdavanje certifikata. Međutim, udruge za zaštitu potrošača ističu da dio krivnje leži i na brendovima koji kupuju pamuk jer bi trebali biti oprezniji oko nadzora proizvođača pamuka.

Zbog nekorektne provjere pamuka već su novčano kažnjeni EcoCert i Control Union, organizacije zadužene za certifikaciju pamuka.

Iako se pokazalo da je genetski modificirano bilo čak 30 posto pamuka koji je stigao iz Indije, H&M je  poručio kupcima da nema razloga za paniku i da nema dokaza da je baš pamuk koji je stigao u njihove tvornice genetski modificiran.