MODNA SCENA 2009.

Čudaci razbudili dosadnu modu

01.01.2010 u 09:00

Bionic
Reading

Unatoč recesiji koja je unijela podosta letargije u domaću, ali i svjetsku modu, bilo je tu pregršt modnih priredbi, isplivali su neki novi dizajneri, iznenadio nas je baby boom, pojavile su se bizarne modne ikone

Ako zanemarimo poneku mlaku, neinspirativnu, dosadnu hrvatsku modnu večer, možemo barem biti zadovoljni količinom modnih događaja koji bi na kraju, svaki za sebe, ipak donijeli pozitivan rezime.

Domaća modna događanja

Cro-A-Porter održan je u travnju i listopadu i to je i dalje naš najjači modni događaj, no opasno mu konkurira Fashion.hr koji se održava u veljači i rujnu. Tu je i Fashion week Zagreb u lipnju i studenom. Ove godine prvi put je, u srpnju, domaći centar mode postao i Dubrovnik, domaćin petodnevne manifestacije Dubrovnik Fashion Week International. Na kraju spomenimo i Modni ormar koji nalazi nove dizajnerske snage, a ove godine pobijedila je Jasmina Bolanča koja je time zaradila stipendiju.


Kreacije Matije Vuice predstavljene na jesenskom Cro-A-Porteru

Juraj Zigman
dizajnersko je ime koje se nametnulo odlično osmišljenim showom koji se rijetko viđa na domaćima pistama, ali i rock šik kolekcijom koja je publiku na jesenskom Cro-A-Porteru ostavila u pozitivnom šoku. Prvi Fashion Week Zagreb je pak u prvi plan izbacio najsvjetljiju točku triju modnih večeri, dizajnericu Anu Kujundžić. U studenom je u sklopu tog događaja zasluženo slavio dizajner Zoran Aragović

New York, Milano, Pariz, London

Tjedni mode i ove su godine održani u četiri najvažnija modna grada: Milanu, Parizu, New Yorku i Londonu. Ono što ih je posebno obilježilo jest recesija, što se moglo iščitati iz skromnijih materijala koje su dizajneri koristili za svoje kolekcije, ali i manje raskošnih popratnih spektakala.

Kad smo kod raskošnih priredbi, valja istaknuti spektakularnu reviju Victoria's Secreta, a najveće i najraskošnije iznenađenje bila je promocija donjeg rublja Sonije Rykiel za H&M. U doista pravi, gotovo umjetnički spektakl s manekenkama ulupani su milijuni i milijuni funti.

Borosane
Reuters
Borosane a la Lacoste
Povratak Borosana

Legerndarna obuća kuharica, konobarica i spremačica u bivšoj Jugi vratila se među žive u svom redizajniranom izdanju. Oko njih je izbio, na kraju možemo reći, pozitivan skandal bitan za našu malu zemlju, modno još i manju, kada su u njihovoj inačici prošetali modeli na njujorškom tjednu mode, pod imenom - Lacoste

Iz Borova su poručili da im sve to laska i da ne razmišljaju o tužbi. Nakon uspjeha s redizajniranim startasicama, nadaju se i boomu borosana, barem na radnim mjestima, te ih nude tvrtkama u njihovim zaštitnim bojama.

Baby boom

Među domaćim modnim aktericama, u ovoj su godini rodile dizajnerica Leonarda Boban te manekenka Ljupka Gojić, a Malina Grahek je trudna. Na svjetskoj sceni rodile su ili su trudne čak četiri Victorijine anđelice, Heidi Klum, Gisele Bundchen, Adriana Lima, češka ljepotica Karolina Kurkova te tamnoputa Jourdan Dunn. Neke od njih su se vrlo brzo nakon porođaja vratila na posao poručivši da se manekenska karijera ne prekida s prvom trudnoćom.

Recesija

Recesija je bila nesmiljena i prema najrenomiranijim kućama visoke mode. Pred bankrotom su se našli Christian Lacroix, Escada, japanski genijalac Yamamoto. Ono što nije uobičajeno za svijet visoke mode je činjenica da su, primjerice, Ferragamo, Armani, Valentino i Cavalli potražili spas prodajom na webu.

Lady Gaga

Suri Cruise
Neke nove modne ikone

U svijetu mode više ništa neće biti isto nakon pojave kontroverzne pjevačice Lady GaGa na modnoj sceni. Slon od kose, kaputić od Kermitovih glava, gumena haljina pred engleskom kraljicom, rogovi na glavi, čipkasta maska, puzanje u donjem rublju po grobovima za gay magazin, ratničke boje na licu… Ah, što reći, što dodati?

Ono što je posebno zanimljivo u čitavom tom smišljenom pojavljivanju Lady GaGe je činjenica da je promijenila poimanje lijepog i uvriježenog u modi. Ona je stav izražavala šminkajući usne ne kako bi ih povećala, već smanjila, i to obojivši ih u boju šljive, a maskaru je nosila kao da joj se razlila po licu.

Druga modna ikona koju su mediji pratili iz dana u dan je mala Suri Cruise, trogodišnja kćerkica Katie Holmes i Toma Cruisea. Kao prvo zbog toga što njezina garderoba vrijedi, promislite načas: 16 milijuna kuna. Kao drugo, tu su one famozne štiklice, zapravo više pari njih, u kojima je malena s mamom šetala po svijetu, a paparazzi masno naplaćivali fotke.

Demi Moore za W magazin
Photoshop skandali

Ralph Lauren u svojoj je reklami s Filippe Hamilton u Photoshopu toliko stanjio struk modela, da je njegov opseg bio manji od opsega glave. To je toliko prestravilo javnost da se brand morao javno ispričati. Drugi skandal nastao je s Demi Moore zbog retuširanja slike na kojoj izgleda vrlo mršavo, a zamijećeno je i da joj nedostaje dio bokova. Na kraju se ispostavilo da to uopće nije njezino tijelo, već tijelo 22-godišnjeg modela Anje Rubik.

Na udaru kritike bile su i kozmetičke kuće jer su toliko peglale svoje modele da je i 60-godišnja Twiggy u reklami za Olay jedva imala koju malu boricu oko očiju. Proizvođač Procter&Gamble morao je reklamnu fotografiju zamijeniti drugom na kojoj je poduzeto manje intervencija u Photoshopu.

Borba protiv botoksa, borba protiv anoreksije

Slavni obaju spolova bili su svako malo prozivani zbog pretjerivanja s botoksom, pri čemu su zbog zategnutih lica izgubili svaki izraz i vojsku fanova učili krivim vrijednostima.

Drugi problem koji se samo produbio je demonstriranje bolesne mršavosti među slavnima. Mladolik izgled i konfekcijski broj 0 ostali su najveća briga slavnih, pa je borba protiv tih poroka išla rakovim pomacima, korak naprijed, dva koraka natrag. Kate Moss zgrozila je javnost rekavši da 'krafna ne može biti tako slasna da bi se zbog nje odrekla mršavosti', a dizajner Karl Lagerfeld rekao je da punije žene sjede doma i tamane čips i da im nije mjesto na pistama. Ipak, sve je više glasnih upozorenja protiv takvih iskrivljavanja slike stvarnosti običnog svijeta.

Umro Yves Rocher i tri manekenke

Svjetsku modu krajem godine uzdrmala je vijest da je 20-godišnja kosooka manekenka Daul Kim pronađena mrtva u svom pariškom stanu, a mediji su javljali da je najvjerojatnije riječ o samoubojstvu. Nadalje, na bizaran način stradala je 37-godišnja Solange Magriano, koja je otišla plastičnom kirurgu da joj podigne stražnjicu te preminula u bolnici uslijed komplikacija. Kod kuće je ostavila male blizance. U 61. godini života od raka je umrla Naomi Sims, prva crna manekenka.

Svijet je izgubio i francuskog kozmetičkog genijalca Yvesa Rochera, osnivača glasovite kozmetičke kuće koja posluje prema konceptu 'ljepota putem bilja'. Umro je u Parizu u 79. godini života.