NAGRADNJAČA

'Korisni savjeti za najučinkovitije pranje rublja'

16.12.2009 u 12:09

Bionic
Reading

Kako koristiti deterdžente, kako odstraniti mrlje i kako postići najbolje rezultate pranja da bi vaša odjeća izgledala novo i očuvano - otkrile su nam naše čitateljice koje su osvojile nagrade u nagradnoj igri Ariela

Tri čitateljice koje su s nama podijelile svoje male tajne za savršeno oprano rublje, tportal i Ariel nagradili su svaku sa 30 litara deterdženta Ariel Color & Style.

Nagrađene su Marta Pribanić, Ana Tkalčić i Diana Čupić, koje su svojim originalnim savjetima zaslužile vrijedne nagrade koje će im pomoći da postanu još uspješnije stučnjakinje za osvježavanje stila.

Evo nekoliko savjeta nagrađenih čitateljica:

Ariel Color&Style
Marta Pribanić

Požutjele stolnjake, posteljinu i bijelo rublje možete vratiti u 'početno' stanje ako u mašinu za pranje rublja nakon iskuhavanja u vodu za zadnje ispiranje dodate čašu (1,5 dcl) octa ili limunske kiseline. Limun je izvrstan za uklanjanje mrlja od trave, voća i povrća.
Vodu za parno glačalo možete sami napraviti na način da u vodu koju prethodno prokuhate i ostavite da odstoji ili u vodu iz slavine koju ste prethodno pustili kroz filter (npr. Brita), ukapate nekoliko kapi eteričnog ulja lavande za bolji miris rublja. Lavanda, ako je kvalitetna, ne ostavlja mrlje na tkanini, a za smanjenje glavobolje i lakši san može se nakapati po jastučnici. Također se u zadnju vodu za ispiranje rublja u perilici može ukapati 10-15 kapi omiljenog eteričnog ulja. Vaše će rublje imati potpuno drugačiji i prirodniji miris.
Sodu bikarbonu možete koristiti za uklanjanje neugodnih mirisa iz namještaja. Posipa se po suhom tepihu ili tapeciranom namještaju, ostavi se 15 minuta ili dulje te se zatim usisa. U prljavo rublje možete ubaciti pola šalice sode želite li dobiti čišću i ljepšu odjeću te ukloniti neugodne mirise.
Bijeli destilirani ocat zbog visokog sadržaja kiseline ima neograničen vijek trajanja, a zbog tog istog svojstva ne dozvoljava razvoj bakterija te otapa kamenac. Znoj s odjeće prije pranja premažite octom. Umjesto omekšivača za rublje, u zadnju vodu za ispiranje dodajte čašu octa.

Ana Tkalčić

Mrlje od bijelog vina natopiti blagom otopinom amonijaka i zatim oprati uobičajenim postupkom.
Mrlje od čokolade ostrugati pa očistiti alkoholom i blagim deterdžentom.
Mrlje od bijele kave i kakaa je najbolje odmah preliti hladnim mlijekom i isprati vodom u kojoj je otopljeno malo deterdženta. Mrlje možete pokušati ukloniti i tako da taj dio tkanine rastegnete preko neke posude i pustite vrelu vodu na mrlje. Na umrljana mjesta može se i staviti glicerin, a zatim isprati vodom. Staru mrlju od bijele kave očistiti razrijeđenim amonijakom te odmah isprati (oprezno s amonijakom).
Mrlje od crnog vina - na svježu fleku utrljati morsku ili kuhinjsku sol i ostaviti da stoji. Nakon nekog vremena prebaciti u perilicu i oprati.
Mrlje od krvi oprati odmah u hladnoj vodi.
Mrlje od trave ukloniti mješavinom alkohola ili etera i amonijaka u omjeru 2:1. Svilene odjevne predmete čistimo destiliranom vodom u koju smo nakapali alkohol.
Mrlje od urina natope se razblaženim octom, a onda operu deterdžentom.
Mrlje od blata oprati toplom vodom pomiješanom s octom i oprati deterdžentom.
Mrlje od voska (parafin) ostrugati i usisati, preko njih proći peglom zagrijanom na 50 stupnjeva te pomoću novinskog papira upiti ostatak.
Mrlje od žvakaće gume skinuti struganjem što se može više, zatim natopiti otopinom amonijaka i octa pa oprati deterdžentom. Žvakaću gumu na kosi natrljati kockicom leda te lagano izvući.


Diana Čupić

Majicu od angore (od čiste vune) perite ručno. Mjericu deterdženta za osjetljivo rublje otopite u hladnoj vodi i ostavite majicu da se namače 5 minuta. Zatim je pažljivo pritišćite, bez trljanja. Još punu pjene, prebacite u hladnu vodu s omekšivačem. Otvorite slavinu i pustite da voda teče dok se majica potpuno ne ispere. Pažljivo je podignite i ocijedite, pritišćući je čistim ručnikom, zatim je položite na ravnu površinu. Kad se osuši, stavite je u celofansku vrećicu i stavite na nekoliko sati u duboko zamrzavanje. Bit će čista i mekana i neće gubiti dlačice barem neko vrijeme.
Niste stigli objesiti rublje pa je ostalo u perilici i sada ima miris plijesni? Neugodan će miris nestati isperete li ga vodom s omekšivačem ili bijelim octom.
Stavili ste suviše bjelila i rublje ima nepodnošljiv miris? Stavite rublje u perilicu, dodajte žlicu 12-postotnog hidrogena, nekoliko puta isperite i na kraju dodajte omekšivač.
Mrlje od ruža za usne - na svili upotrijebite trietilen, a na lanu i pamuku prijeđite komadićem vate natopljene alkoholom ili eterom.

Čestitamo sretnim dobitnicama!