ŠTO ARIEL ČINI TAKO DOBRIM

Savjeti stručnjaka o korištenju deterdženata

14.12.2009 u 22:36

Bionic
Reading

Savjeti stručnjaka za pranje rublja pomažu vam da postignete najbolje rezultate pranja te da vaša odjeća izgleda novo i očuvano

Ariel Color&Style
Zašto Ariel preporučuje da za bijelo rublje koristite deterdžent u prahu, a za obojeno tekući deterdžent?

Točno je da je tekući deterdžent bolji izbor za obojeno rublje od univerzalnog deterdženta u prahu. Zašto? Tekući deterdžent ne sadrži izbjeljivač poput univerzalnih deterdženata za rublje u prahu, stoga pomaže vašem rublju zadržati originalnu boju, a odjeća izgleda novo i očuvano.

Pogrešno je vjerovati da tekući deterdžent ne uklanja mrlje. Zašto? I deterdžent u prahu i tekući deterdžent sadrže enzime koji uklanjaju mrlje s rublja.

Isto tako, nije točno da se tekući deterdžent potroši puno brže nego deterdžent u prahu. Neki ljudi vjeruju da je prašak ekonomičniji od tekućine, ali to pogrešno shvaćanje obično proizlazi iz pogrešnog doziranja. Tekući deterdžent se razlikuje od praškastog pa je stoga potrebno pažljivo slijediti upute za doziranje.

U pravu su oni koji kažu da tekući deterdžent neće na odjeći ostaviti bijele mrlje. To je istina iz razloga što je tekući deterdžent već u tekućem stanju i kao takav odmah će se rastopiti u vodi pa neće ostaviti bijeli talog na odjeći.

Ključnu ulogu u postupku uklanjanja mrlja kod pranja odjeće igraju enzimi. Njih sadrže i deterdženti u prahu i tekući deterdžent Ariel. A zbog čega su enzimi uopće korisni?

Najvažniji razlozi zbog kojih se enzimi koriste u deterdžentima su:

* vrlo mala količina ovih neiscrpnih biokatalizatora može zamijeniti vrlo velike količine sintetskih kemikalija;
* enzimi djeluju pri niskim temperaturama pri kojima tradicionalna kemija obično nije učinkovita;
* u potpunosti su biorazgradivi.

Upravo zbog tih karakteristika enzimi su visoko učinkoviti i odstranjuju i najtvrdokornije mrlje. Enzimi se koriste prilikom probavljanja hrane u želucu. Ako su učinkoviti tamo, zamislite samo koliko su tek korisni protiv mrlja!

Korištenje dozatora i zablude o korištenju dozatora:

Mnogi pogrešno misle da nije potrebno koristiti dozator jer se deterdžent stavlja u ladicu. To je pogrešno razmišljanje. Dozator s tekućim deterdžentom potrebno je staviti izravno u bubanj perilice zajedno s odjećom. Na taj način sastojci za uklanjanje mrlja dolaze izravno u dodir s odjećom i mogu odmah započeti postupak čišćenja.

Isto tako, neki krivo misle da je dozator tako tvrd da će oštetiti perilicu i poderati odjeću koja se u njoj pere. To je isto pogrešno razmišljanje i dozator neće oštetiti perilicu niti odjeću – on je puno mekši od npr. dugmadi na vašim trapericama. I neće se rastopiti pri visokim temperaturama. Međutim, ako ga koristite u perilici-sušilici, potrebno ga je izvaditi.

Ovo su naše preporuke – a na vama je da odlučite što vam se najviše sviđa.