NEPOŠTIVANJE INSTITUCIJA

Političari u Saboru u trapericama i tenisicama; što o tome kaže struka?

18.02.2017 u 07:00

  • +3

Moda u saboru

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Bionic
Reading

Saborske klupe puni sve manje političara i političarki koji se pritom odijevaju sve lošije, a s time se slaže i Fashion Guru koji je dolazak na sjednice Sabora u tenisicama i trapericama opisao krajnje neprimjerenim, dok je nekadašnja šefica za protokol u Uredu predsjednika Milada Privora istaknula kako se 'odijevanjem pokazuje poštovanje prema instituciji'. Kakvo je odijevanje primjereno, a kakvo nije, te trebaju li političari poštivati kodeks oblačenja u Saboru, upitali smo stručnjakinju za diplomatski protokol i našeg modnog komentatora

Modne granice se pomiču pa je logično da se i političari kreću u korak s vremenom. Klasične uniformirane kombinacije političarke su zamijenile nešto ležernijim izdanjima. Tako ne čudi što danas imamo priliku viđati političarke u haljinama živih boja, nestandardnim košuljama i suknjama, no treba li ipak povući neku granicu kada je u pitanju odijevanje u Saboru?

Uniformiranost u Saboru malo pomalo zamjenjuju modernija izdanja, a sve više političara i političarki na sjednice Sabora dolazi u trapericama i tenisicama. Koliko je to primjereno, te treba li se ipak poštovati određeni kodeks odijevanja, upitali smo Miladu Privoru, nekadašnju šeficu protokola u Uredu predsjednika RH i predavačicu diplomatskog protokola na Visokoj školi Dag Hammarskjöld.

Odijevanjem se pokazuje poštovanje prema instituciji

'Sabor je druga najvažnija institucija nakon Ureda predsjednika, stoga bi političari trebali paziti što odijevaju na sjednice Sabora. Odijevanjem se pokazuje poštovanje prema instituciji u kojoj radite, a političari i političarke bi to trebali imati na umu. Kodeks odijevanja u Saboru podrazumijeva primjerenost i urednost prije svega', istaknula je za tportal Milada Privora.

Mostovka Ivana Ninčević Lesandrić uvjerljivo je jedna od najhrabrijih političarki u Hrvatskom saboru, kada govorimo o odijevanju izvan uobičajenih okvira. Splićanku smo na sjednici Sabora imali prilike viđati u trapericama i visokim čizmama do koljena, što je sve samo ne konvencionalni odabir jedne političarke, kao i nedavni stajling Milanke Opačić koja je u Sabor ušetala u kratkoj kožnoj suknji.

Traperice i tenisice nisu za sabornicu, već za ulicu

Milada Privora ne slaže se s odabirima Ninčević Lesandrić, kao ni s trendom traperica koji je s ulica prešao u saborske prostorije. Iako vas zaštitari zbog traperica neće istjerati na Markov trg, postoji nešto što se zove nepisano pravilo odijevanja, a traperice i visoke čizme ne spadaju na listu primjerenih modnih odabira za sabornicu.

'Traperice se nikako ne bi trebale nositi u Saboru jer su primjerenije uličnoj modi nego jednoj ovakvoj visokoj državnoj instituciji. Političarke bi se trebale odmjerenije odijevati. To znači neupečatljive modne kombinacije, uredan izgled, uredni nokti i primjerene cipele', istaknula je Milada Privora te dodala kako i odabir boja igra važnu ulogu u odijevanju za Sabor.

Političari bi trebali biti umjereni kada je riječ o modnim dodacima i odabiru boja

'Boja odjeće također treba biti decentna, kao i modni dodaci. Nakit nije imperativ u sabornici, već na estradi. Dakle ponavljam, treba biti umjeren po pitanju boja, nakita i odijevanja općenito. Ono što se treba isticati je rad političara, a ne njegovo odijevanje. Rad treba uvijek biti u prvom planu, a onda uz to dolazi i uredno odijevanje primjereno poziciji koju političar obnaša', rekla je Milada Privora.

No političarke nisu jedine koje krše kodeks odijevanja. Predstavnik Živog zida Ivan Pernar stekao je naviku dolaženja na saborsku raspravu u tenisicama, što je razljutilo HDZ-ovog političara Andriju Hebranga koji je u emisiji Otvoreno javno negodovao zbog Pernarovog neprimjerenog odijevanja, kazavši kako je najstrašnije to što se danas u Saboru može vidjeti čovjeka u tenisicama, dodavši kako je Sabor institucija za koju su ginule generacije, te da se time ne poštuje institucija u koju se dolazi.

Uzmemo li u obzir da se od mladih koji dolaze u posjet Saboru traži da se propisno odijevaju, te da nipošto ne dolaze u tenisicama, onda bi se ova pravila prvenstveno trebala odnositi na one od kojih se to i najviše očekuje – političare.

Trebali bi se isticati svojim radom, a odijevati se uredno i pristojno

'Kada se političari lijepo izražavaju (na to ne mislim na primjer Trumpa, Bulja ili Butkovića) onda bi im možda i oprostio nekakvu lošu kravatu ili suknju, ali nažalost to kod nas nije slučaj kao što je u Italiji, Francuskoj ili bilo kojoj drugoj europskoj državi. Tamo se zna kako se političari odijevaju. Njima čizme iznad koljena, mini suknje, sponzorske razvučene majice ili ne daj bože razvaljene Pervanove tenisice, ne bi im palo na pamet niti bi bilo dopušteno nositi i doći u parlament takav. Kod nas je to najnormalnija stvar', prokomentirao je Fashion Guru odijevanje u Saboru, opisavši stil političara kao 'čobanski stil za štalu, a ne državnu instituciju.'

Fashion Guru složio se s Miladom Privorom oko mišljenja kako je u Saboru najvažnije istaknuti se radom i zalaganjem, te da odjeća, iako je sekundarna stavka, treba biti odmjerena, te treba odgovarati instituciji u kojoj se radi, savjetujući političarima kako poraditi na izgledu. 

'Za početak bi im sugerirao da noć prije odrede što će odjenuti idući dan, a najbolji odabir bi bio pristojan kostimić ili odijelo, znači vrlo klasičan, bez velikih upadljivih dezena na kravatama ili materijalu, te klasične cipele, jer ono što izlazi iz njihovih usta je bitno, a odjeća mora biti jednostavno pristojna', zaključio je Guru.