MANDALI MENDRILLA

Moda u službi politike

02.01.2009 u 15:00

Bionic
Reading

Hrvatska dizajnerica s njujorškom adresom Mandali Mendrila, čiji smo talent vidjeli na posljednjem Wella Fashion Weeku, kreirala je kolekciju majica posvetivši iz hinduskom državniku Rajanu Zedu

Tridesetdvogodišnja dizajnerica Mandali Mendrilla u spomenutoj kolekciji posvećenoj Rajanu Zedu kombinirala je i ujedinila dva koncepta – klasičnu američku T-shirt majicu i povijesnu indijsku kurtu, podsjetivši, kroz modni izričaj, na važnost multikulturalnog pogleda na svijet. Mandali se poslužila tkaninom khadi za ove majice. Inspirirana američkim pop artom te indijskom školom oslikavanja Orissan Patachitra, za motive svoje dizajnerske linije Mandali je odabrala školjku koja simbolizira čistoću i duhovnost, te list manga koji ukrašava tkaninu podsjećajući na američku zastavu.

'Iskazivanje počasti hinduskom vođi ima ishodište u njegovoj sposobnosti i hrabrosti da potakne međuvjerski dijalog. Ponosna sam postignućima gospodina Zeda i njegovom neprestanom pokušavanju da se granice različitosti nadmaše putem molitve', kazala je Mendrilla, koja se i osobno susrela sa Zedom.

Rajan Zed, inače predsjednik Universal Society of Hinduism, održao je povijesnu prvu hindusku molitvu u američkom Senatu u Washingtonu te u drugim američkim državnim tijelima. Zed je jedan od govornika na prestižnom interaktivnom dijalogu o religiji koji zajednički produciraju Newsweek i Washington Post.