NEUSPJELA FRIZURA

Evo kako najčešće griješite s regeneratorom za kosu

06.01.2017 u 08:00

Bionic
Reading

Ako vodite borbu s beživotnom kosom kojoj nedostaje volumen, unatoč redovitom posjetu frizeru, zasigurno nešto krivo radite, a krivac za to najvjerojatnije je pogrešno korištenje regeneratora

Koliko god se trudili, čini se da nikako ne možemo dobiti njegovanu i savršeno oblikovanu kosu poput one iz frizerskog salona. Odmah nakon što ju isfeniramo frizura nekako sama od sebe misteriozno splasne te izgubi onaj puf efekt koji smo nastojali postići.

Osim što vjerojatno nismo dovoljno vješti kao što to jesu profesionalni frizeri, razlog za neuspjelu frizuru mogao bi se kriti i u greškama koje radimo pod tušem. Beživotna kosa ponekad je posljedica pretjeranog korištenja regeneratora ili njegova nepravilnog nanošenja, a to je tek početak pogrešaka koje radimo prilikom pranja kose.

Imate li kosu kojoj je potreban volumen, a ne znate što radite pogrešno s njom, provjerite koje su najčešće greške u koracima kada je u pitanju nanošenje regeneratora.

1. Nanosite regenerator na korijen kose

Korijen kose zapravo ne treba regenerator s obzirom na to da koža na tjemenu proizvodi sebum, odnosno prirodno ulje koje štiti vlasište od nečistoća. Također, vlasište je mnogo manje oštećeno u odnosu na vrhove kose koji su izloženi stalnom tretiranju i isušivanju, stoga iziskuju obnovu.

'Vlasište je najmlađe, najzdravije područje kose', objasnio je Nick Arrojo, stručnjak za kosu i vlasnik salona u New Yorku, dodajući kako je regenerator potrebno umasirati na vrhove kao najoštećeniji dio kose.

2. Pretjerujete s regeneratorom

Ponašate se kao da ste osvojili godišnju zalihu regeneratora kojoj će uskoro isteći rok trajanja? Polako s njim. Nanosite li ga u prevelikim količinama, to može učiniti vašu kosu teškom, posebice imate li jako stanjene vrhove. Stoga je važno umjereno nanijeti regenerator na vrhove koji se najčešće petljaju, a to je zadnjih 10-ak centimetara kose.

3. Uopće ne koristite regenerator

Ako imate izrazito tanku ili masnu kosu, svejedno trebate koristiti regenerator, a posebno imate li kovrčavu kosu. Mnogi imaju fobiju od toga da će im regenerator zamastiti već po prirodi masnu kosu, no činjenica je da, ako ga ne koristite, vaša će kosa vrlo brzo nakon pranja postati lomljiva i beživotna.


Izbjegnete li povremeno regenerator, nećete naštetiti kosi, no nemojte da vam to prijeđe u naviku. Imate li masni tip kose, bilo bi dobro da izbjegavate preparate koji sadrže silikon, zbog kojeg kosa može postati teška i masna te može izgledati prljavo.

4. Kosa vam je gusta i čvrsta pa vam ne treba regenerator

Učestalo korištenje regeneratora revitalizira isušenu i oštećenu kosu, pa ga se preporučuje koristiti najmanje jednom tjedno. Osobe koje imaju suhu kosu ili ju kontinuirano bojaju najbolji su kandidati za učestalu primjenu regeneratora, a to je svako drugo pranje.

Preporučujemo regenerirajuće preparate za kosu s arganovim, maslinovim ili jojobinim uljem koji obnavljaju, zaglađuju i mekšaju kosu, a dobro je s vremenom nanijeti i masku koja će je nahraniti i vratiti joj sjaj, posebno imate li izrazito slabu i tanku kosu.

5. Rješavate dvije muhe jednim udarcem

Koristite li dva 2u1 šampone, znajte da su oni odlični u teoriji, ali ne tako dobri u praksi. Ako imate kosu do brade ili dužu, ovakvi proizvodi neće biti dovoljno učinkoviti. Kosa do razine brade je obično stara barem godinu dana, što znači da vrhovi zahtijevaju dodatnu obnovu.

6. Ne koristite odgovarajuće preparate

Prilagodite rutinu njege vašoj kosi. Ako je bojite, izaberite odgovarajući regenerator koji sadrži umirujuće vitamine i proteine važne za bojom tretiranu kosu.

Imate li tanku i lomljivu kosu, koristite dubinske regeneratore ili maske za obnavljanje koje je potrebno ostaviti da odstoje. Ne samo da će hidratizirati kosu, već će je biti lakše oblikovati, bez straha da će se opustiti i splasnuti.

Također, izbjegavate preparate koji sadrže vosak što isušuje kosu.

Let the aisle be your #RedCarpet moment with a sleek bridal style. #WantThatHair

Fotografiju objavljuje Pantene Pro-V (@pantene)


7. Predugo držite regenerator na kosi

Uvijek pročitajte upute i pratite smjernice za korištenje određenog preparata. Držite li regenerator predugo na kosi, dobit ćete kontraefekt. Kosa će postati teška i brže će se zamastiti. Idealno bi bilo držati ga maksimalno dvije do tri minute.

8. Prvo šamponirate kosu

Ovo je jedna od najčešćih zabluda u koje vjerujemo kada je pranje kose u pitanju. Koliko god to čudno zvučalo, probajte nanijeti regenerator prije nego što nanesete šampon.

Držite li se ovog neobičnog pravila, kao rezultat ćete dobiti bujan izgled kose prepune volumena. Koristite li regenerator nakon šampona, uvijek će na kosi ostati manje količine regeneratora koje ne možete dobro isprati te će to onemogućiti voluminoznost. No koristite li regenerator pa tek onda šampon, isprat ćete neželjeni višak regeneratora, a vaša će kosa biti poletna i puna volumena.