BEAUTY SAVJETI

Najčešće makeup zablude koje vam nitko nije rekao

04.12.2016 u 22:07

Bionic
Reading

Svakodnevno smo na društvenim mrežama zatrpani blogovima i tutorijalima koji nude savjete amaterskih vizažista o tome kako i čime pravilno nanijeti šminku i postići njegovan look. No ono što vam ne kažu je da ta pravila ne vrijede za svakog jednako, a u moru sličnih videa često se potkradu i neke pogreške koje biste trebali izbjegavati tijekom svoje beauty rutine. Izdvojili smo za vas savjete uz pomoću kojih ćete si olakšati svakodnevno šminkanje i izbjeći moguće pogreške

1. Nemojte očekivati da ćete izgledati kao preslika omiljene glumice

Ako kupujete proizvode koje reklamiraju poznate osobe ili one za koje znate da ih koristi neka vama draga javna osoba, nemojte ujedno i očekivati da ćete izgledati kao njena preslika. Čak i ako je proizvod bezobrazno skup i u trgovini vam se kunu u njegovu čudotvornost, kao one reklame za dijetetske proizvode uz koje ćete smršaviti 10 kilograma u tjedan dana. Odmah to zaboravite.

Nećete i ne možete izgledati jednako kao netko s potpunu drugačijom konstrukcijom lica. Kvalitetniji puder osigurat će vam zaglađeniji i mekši ten, skup tuš izdužit će vam oči, no neće vas učiniti nečijom kopijom. Čak i najvrsniji vizažisti neće vam moći pomoći ako im kažete da želite izgledati kao Adriana Lima.

2. Primer nije dovoljan

Prije nego nanesete tekuću podlogu, obavezno lice nahranite hidratantnom kremom ovisno o svom tipu kože. Nije svejedno kakvu kremu koristite, jer ako imate izrazito masnu kožu, a koristite kremu za suhu kožu, vjerojatno će vam lice biti suviše masno da bi se nanijela šminka. Odgovarajuća krema ne samo da će vam dati potrebnu hidrataciju, već će poslužiti i kao zaštita od upijanja šminke u kožu. Zapamtite, hidratizirana koža je sretna koža.

Focused. thanks for the BTS photo @marcelocantuphoto #MakeupByMario

Fotografiju objavljuje Mario Dedivanovic (@makeupbymario)


3. Ne treba slijepo pratiti trendove

Zadnjih godina pojavila se inovacija u nanošenju pudera i boljeg osjenčavanja lica, a to je takozvani blender, odnosno spužvica pomoću koje se puder utapkava u lice radi lakšeg prianjanja. Ovaj je trend uistinu pokazao izvanredne rezultate na koži, no ne treba nužno biti i najefikasniji. Mnoge se djevojke i žene radije služe kistovima zbog lakše kontrole pokreta i jednostavnijeg nanošenja pudera. Također, nekima je lakše sjenčati kosti lica uz pomoć kista, nego blenderom.

Trebate probati pribor za šminkanje kojim ćete se lako služiti i koji će odgovarati vašim potrebama šminkanja. Jedna od najčešćih zabluda o blenderu je ona da upija puder tijekom nanošenja i na taj način brže trošite puder, što nije istina. Prerežete li vrh korištenog blendera prije nego što ga bacite u smeće, vidjet ćete kako je unutrašnjost spužve ostala netaknuta. Ako se odlučite za blender, bilo bi dobro namočiti ga lagano vodom prije svakog nanošenja pudera. Bez obzira na to koristite li blender ili kist, uvijek vodite računa o njihovoj čistoći. Isperite ih u vodi nakon šminkanja i pustite da se posuše, te ih držite u toaletnoj torbici kako ne bi dolazile u doticaj s prašinom i bakterijama.

4. Za besprijekoran makeup potrebno je držati se redoslijeda

Kada je na lice nanijeta krema, svaki vizažist zna koliko važnu ulogu ima podloga, odnosno primer. Primer je sloj koji nanosimo nakon kreme, a prije pudera. On pomaže zagladiti kožu od sitnih nepravilnosti, ožiljaka, akni i otvorenih pora te daje licu sjajniji i zdraviji izgled. Osim toga, ne preskočite li ovu važnu fazu u šminkanju, zapravo ćete sebi olakšati posao kada na red dođe puder.

Za nanošenje podloge primera potrebno je tek nekoliko sekundi, a mnoge žene nemaju tu naviku. Dovoljno je nanijeti par kapi na lice i pustiti da se suši 30 sekundi prije nego krenete dalje sa šminkanjem.

5. Prirodno ne znači nužno i da je sigurno za vas

Sve je veća potražnja prirodnih kozmetičkih proizvoda na biljnoj bazi, kao alternativa sintetičkim proizvodima. Ako imate osjetljivu kožu i alergijske reakcije ne mora značiti da vam prirodna kozmetika neće izazvati crvenilo ili osip jer, iako je bazirana na biljnim sastojcima, također može sadržavati parabene i ftalate koji će izazvati reakciju.

6. Konturiranje nije uvijek potrebno

Slojevito konturiranje koje gledate na makeup videima odličan je način za naglašavanje određenih dijelova lica, pa i tijela, no neke žene imaju prirodno izražene kosti lica i konturiranje im nije potrebno, pogotovo za svakodnevnu rutinu šminkanja. Ako nemate jako izražene kosti lica, nemojte se zamarati svakodnevnim konturiranjem jer ćete potrošiti previše vremena.

Dovoljno je u par poteza četkom za rumenilo povući nekoliko linija ispod jagodičnih kostiju, na čelu potezom iznad očiju prema tjemenu i po bradi. Ovo brzinsko rješenje također će naglasiti linije lica i dati vam sjene na određenim mjestima lica, a gotovo je za manje od minute. Imajte na umu da koristite smećkastu nijansu rumenila kako bi postigli prirodniji efekt ili bronzer u kamenu.

7. Ne uljite usne prije nanošenja ruža

Ako ste jedna od onih koje imaju problema s ispucalim i dehidriranim usnama, nemojte mastiti usne raznoraznim uljima prije nanošenja ruža, pogotovo prije tekućih ruževa. Ne samo da ćete dobiti sklisku podlogu za rad, već će se umanjiti i postojanost ruža pa ćete vrlo brzo morati popravljati šminku. Umjesto ulja, koristite radije balzam ili najobičniju kremu za lice koja će se vrlo brzo upiti i hidratizirati vam usne.

8. Iluminator kao dobar trik za prikrivanje umora

Ako vam koža izgleda umorno te čak ni puder nije uspio sakriti znakove ne naspavanosti, idealno je rješenje iluminator. Iluminator ili posvjetljivač je zapravo korektor u najsvjetlijoj nijansi koji će vam dati svjež i blistav izgled. Za razliku od osvjetljivača (highlightera) kojim možete postići jednaki efekt, iluminator ima i pokrivnu moć. Služi za vizualno izduživanje lica, a najlakše ga je nanijeti potezom prsta na jagodičnu kost, vodoravnom linijom na čelo, ispod i iznad usana te uzduž nosa.


9. Ne treba vam tuš za oči

Postoji velika zabluda kada je riječ o nanošenju tuša na kapak, popularna krila. Ako se već odlučite na smokeyeyes kojim ćete izdužiti oko, potpuno je nepotrebno produživati ga i tušem. Ne samo da je nepotrebno, već djeluje i prenapadno. Smokey eyes je dovoljan sam za sebe i laganim tamnije osjenčanim završecima na oku postići ćete puno prirodniji izgled. Ovaj make up nije potreban u svakodnevnoj rutini, već je preporučljiv za večernji ili svečaniji look

10. Važno je izgledati prirodno!

Da postoji lista najneprivlačnijih navika kada je riječ o svakodnevnoj makeup rutini, prvo mjesto zauzele bi umjetne trepavice. Nevezano za to bile one od prirodne dlake, umjetne trepavice su nešto što dnevni makeup ne trpi. Jednostavno nećete izgledati prirodno s tim golemim krilima na očima. Ako imate sitne trepavice i ne možete zamisliti izlazak iz kuće bez njih, isprobajte ugradnju trepavica. To je dobar način da trepavice izgledaju prirodnije, pogotovo ako odaberete umjerenu dužinu.

Za sve one dame koje koriste umjetne trepavice za večernje izlaske u grad, savjetujemo da ljepilo za trepavice nanesete na ruku iznad palca i ostavite 30-ak sekundi da se posuši. Zatim pincetom uhvatite umjetnu trepavicu i lagano je potapkajte cijelom dužinom u ljepilo na ruci. Na vrhove trepavica utapkajte veću količinu ljepila oblikovanu u kuglice. Na taj način će trepavice bolje prianjati na kožu i neće se odvajati.