AH, TE KRPICE

Pogreške kod šopinga koje svi radimo i bacamo novac

26.08.2016 u 13:33

Bionic
Reading

Odjeća nikad nije bila raznovrsnija, povoljnija i nadohvat ruke kao danas pa ne čudi to da svi često upadamo u zamke šopinga i pitamo se kako smo toliko potrošili kada računi dođu na naplatu

Financijska savjetnica Stefanie O'Connell dala je nekoliko savjeta za Who What Wear o tome kako biti pametniji u šopingu, što izbjegavati, gdje uštedjeti, a opet se razveseliti omiljenim krpicama.

U slučaju impulzivnih šopinga O'Connell povezuje novac s trenutnim emocijama, bilo da smo tada nesretni, bilo primjerice uzbuđeni zbog nekog skorog događanja pa uvjereni da nam jednostavno trebaju it cipele.

Stisnite zube i proučite svoje financije

Za nju je najveća pogreška kada se zanesemo i kupujemo, bilo iz potrebe, bilo da bismo si ugodili, a ne znamo pravo stanje na bankovnom računu: 'Važno je da ste svjesni onoga što imate i tada je manja šansa da ćete požaliti ako ste nešto kupili.'

Ukoliko ste se naviknuti šetati gradom i usput kupiti ono što ugledate u izlogu, a na kraju takvi mjesečni izleti koštaju vas puno više nego što ste planirali, potrebno je malo treninga. Odredite svotu koju planirate potrošiti na mjesečni šoping i taj novac imajte u gotovini. Kada plaćate gotovinom, svjesniji ste koliko ste dali novca. Takozvano 'peglanje kartice' ima suprotan efekt jer je teško realno sagledati troškove kada vas mami još jedna dobra krpica, posebno ako je na popustu.

Online šoping

Tu se tek lako možemo poskliznuti, kaže O'Connell, jer iz udobnosti doma možemo satima surfati i nalaziti razne popuste pa izgubiti iz vida ono što smo htjeli kupiti. U nekoliko klikova sve se lako i brzo rješava, a to je zamka u kojoj nećete biti svjesni toga koliko trošite. I tu je potreban trening da se fokusirate na ono zbog čega ste i krenuli u online kupnju.



Ako je sniženo, ne znači da toliko i vrijedi

Ovo je opće pravilo koje ne vrijedi samo za modni šoping. Prije nego se odlučite za kupovinu nečega, bilo u trgovini, bilo putem interneta, probajte procijeniti je li to doista vrijedno tog novca. Ako vam određena stvar doista treba ili je upravo onakva kakvu ste htjeli, kupite je. No ako shvatite da postoje slične negdje drugdje i odgovaraju vam, a povoljnije su, odustanite.

Ugodite si, ali ne rješavajte tako druge probleme

I naravno, ponekad će jedna majica ili dobar par cipela biti ona prava investicija jer se doslovno nećemo skidati iz njih. Ponekad nam treba neka krpica jer smo imali loš dan i to je u redu, ali ako se sve to skupa zareda, a iz banke dolaze upozorenja o dugovima, ozbiljno razmislite o tome zašto ste se uopće doveli u tu poziciju i gdje je zapravo pravi problem.