ODLIČAN SAVEZNIK

Iznenadit će vas tajne moći jabučnog octa

01.07.2016 u 14:27

Bionic
Reading

Jabučni ocat nije ništa novo – spominje se još u drevnoj Grčkoj kao mogući lijek za razne probleme – no u posljednje se vrijeme modernim metodama proučavaju njegovi pozitivni učinci na zdravlje

Prednosti korištenja jabučnog octa u prehrani mnogostruke su. U pitanju je mali dodatak koji ima veliki utjecaj na zdravlje.

Jabučni ocat, kao što mu samo ime kaže, dobiva se fermentacijom zdrobljenih jabuka pomiješanih s bakterijama i kvascem dok se njegovi šećeri ne pretvore u alkohol. Jabučna i octena kiselina daju mu okus, a najčešće se koristi u salatama, marinadama te nekim zimnicama.

Ono što zaslužuje posebnu pažnju su pozitivni učinci jabučnog octa na zdravlje. Istraživanje objavljeno u časopisu Infection control and hospital epidemiology (ICHE-u) ukazuje na to da najbolja svojstva jabučnog octa proizlaze iz njegovih antibakterijskih, antigljivičnih, antiseptičkih i antiviralnih karakteristika.

Bolesti čije se napredovanje ili posljedice umanjuju jabučnim octom su mnoge – od alergija, bubuljica, bolova u zglobovima, grlobolje, upale sinusa i slušnih kanala, osipa i probavnih smetnji pa sve do želučanih čireva, visokog kolesterola, dijabetesa te suhe kose i kože.

Drugo istraživanje obavljeno na Odjelu za prehranu u Državnom sveučilištu u Arizoni ukazuje na to da jabučni ocat ima pozitivne učinke na pacijente koji boluju od dijabetesa tipa 2. Još nekoliko istraživanja upućuju na to da jabučni ocat ima čak i dobro djelovanje kod osoba koje boluju od raka.

Jabučni ocat koristan je i za mršavljenje. Istraživanje koje je objavio službeni časopis Akademije prehrane i dijetetike ukazuje da jabučni ocat kao sastojak doručka smanjuje dnevni unos kalorija kod zdravih odraslih žena. Također se smatra kako jabučni ocat produžuje osjećaj sitosti.

Onima koji vole jabučni ocat, nesumnjivo će dobro doći i ovaj recept za mali koktel:

Natočite u vrč tri i pol decilitara vode, dodajte dvije jušne žlice jabučnog octa, dvije jušne žlice svježe istisnutog limunskog soka, jednu jušnu žlicu cimeta, malo ljute papričice te sve to stavite u mikser s ledom. Rezultat je koktelčić koji će vam umanjiti glad i pružiti malu korist vašem zdravlju.

Jabučni ocat može se koristiti i kao sredstvo za čišćenje kose od taloga koji ostavljaju razni kozmetički preparati te pri razmrsivanju vlasi kada će ih, navodno, automatski i osvježiti, dajući kosi dodatni sjaj.

Kako preporučuje časopis Organic authority, jednostavno napunite bočicu s raspršivačem do pola vodom, a drugu polovicu jabučnim octom. Nakon pranja kose, nanesite na tjeme i izmasirajte. Nemojte isprati, već samo kosu dobro istrljajte ručnikom.

Jabučni ocat, navodno, može koži povratiti pH ravnotežu. Drugim riječima, trebao bi smanjiti masnoću i onaj mrski sjaj lica, a održati njezinu vlažnost, istovremeno uklanjajući mrlje i omekšavajući kožu.

Prema Organic Authorityju, trebate napraviti mješavinu koja se sastoji od jabučnog octa i dvostruko više vode te time namazati lice nakon što ste čistili kožu. Na kraju biste trebali jednostavno pustiti da vam se lice samo posuši.

Antibakterijska priroda jabučnog octa navodno pomaže i kad ste prehlađeni ili patite od gripe. Dovoljno ga je piti pomiješanog s vodom i trebao bi imati pozitivan učinak na vaše zdravlje, no, naravno, uvijek je najpametnije savjetovati se s liječnikom može li to imati neke negativne posljedice.