MET GALA

Ovako se biraju stylinzi za najglamurozniju modnu večer

02.05.2016 u 12:43

Bionic
Reading

Neka od najvećih imena u Hollywoodu prošetat će se u ponedjeljak, 2. svibnja crvenim tepihom tradicionalnog događanja Met Gala. Ovo gala događanje, koje je Vogueov urednik Andre Leon Talley nazvao Super Bowlom mode, svake godine organizira najmoćnija urednica u svijetu mode Anna Wintour. Evo kako se zvijezde pripremaju za noć koja je po mnogima izazovniji modni zadatak od odijevanja za dodjelu Oscara

'Met Gala jedan je od najvećih modnih događanja u svijetu, a pritom podliježe najvećoj kontroli u smislu odijevanja', otkriva stilistica Manny koja se za protekle dvije Met Gale pobrinula za izgled modela Jourdan Dunn.

'Ne postoji mogućnost igranja na divlje. Mislim da za takvo što ne postoji ni mjesta s obzirom na to da cjelokupnim događanjem manevrira Anna Wintour i njezin tim u smislu tko će biti pozvan i koji dizajneri sudjeluju na Met Gali. Zvjezdani klijenti već su oko veljače saznali koji će dizajneri biti zaduženi za njihovu haljinu. Ti zvjezdani klijenti s pozivnicom za Met Galu tada još ne znaju o kakvoj je haljini riječ, no znaju s kim će se morati prošetati crvenim tepihom.'

Ovo je jedini crveni tepih za koji ne možete predvidjeti kakve će se haljine vidjeti na zvijezdama, jer nastaju isključivo za potrebe modne teme događanja.

'Met Gala jedno je od rijetkih događanja koje čini velika koncentracija nikad viđenih haljina rađenih po mjeri. Dizajneri pri kreiranju haljina imaju na umu modnu temu te godine, tako da, ovisno o odnosu koji imate s brendom, dizajnera možete usmjeriti na to kako želite da vam izgleda haljina i stil na crvenom tepihu. Prošle godine, moja klijentica Jourdan Dunn pojavila se na Met Gali u haljini Burberry, no proces nastajanja haljine bio je suradnički između klijentice i dizajnera. Za prošlogodišnju haljinu Topshop koju je nosila moja klijentica, s dizajnerima smo dogovarali sve, od boja do materijala', objašnjava stilistica.

Stilistica oskarovke Brie Larson Christina Ehrlich za The Telegraph naglašava da, za razliku od drugih crvenih tepiha, Met Gala zajednički je napor.

'Met Gala drukčiji je u smislu da doista znači suradnju mene i mog klijenta te dizajnera kojeg je za moju klijenticu odabrao Vogue. Cijeli proces nije toliko težak koliko je riječ o punoj suradnji. Kreiranje izgleda bazirano je na ideji haljine po mjeri za crveni tepih koja je namijenjena promicanju određenog projekta ili filma u kojem glumica sudjeluje', objašnjava stilistica.

Svake godine dizajneri kreiraju izgled koji parira modnoj temi događanja koja se naslanja na temu izložbe koja će se predstaviti u povodu Met Gale. Ove godine tema Met Gale nosi naziv: 'Manus x Machina: Moda u doba tehnologije'.

Stilistica Christina Enhrlich nadolazeće događanje vidi kao posao u kojem klijentima pokušava osigurati izgled koji će se voditi njihovim osobnim stilom, a ne samo aktualnom modnom temom.

'Moja uloga u cjelokupnom procesu priprema za Met Galu jest ta da svom klijentu pokušam osigurati njegov upečatljiv stil, a dizajnerov je posao uklopiti u kreaciju senzibilitet osobe i modnu temu Met Gale za tu godinu', otkriva stilistica.

Za razliku od crvenog tepiha na dodjeli Zlatnih globusa ili Oscara, na Met Gali zvijezde kreacije pokazuju na nepreglednom stubištu zbog čega Met Gala slovi kao jedno od najizazovnijih glamuroznih događaja. Mnogi dizajneri naučili su na teži način da veću pažnju trebaju posvetiti donjem dijelu haljine.

'Prvi Met Gala u kojem sam sudjelovala kao stilistica bio je 2014., a tadašnja tema bila je odavanje počasti dizajneru Charlesu Jamesu. Modeli Jourdan Dunn, Kendall Jenner, Toni Garrn i Chanel Iman te su godine pale u dizajnerske ruke Topshopa. Tada smo svi imali svoje prijedloge o tome kakvih bi boja trebale biti haljine, a Topshop je zatim kreirao satenske haljine sirena-kroja, o kojima nismo razmišljali kako će izgledati pri svakom pokretu na crvenom tepihu. Te godine dogodila se jedna smiješna scena u kojoj smo u auto pokušali uvesti Jourdan i Toni tako da smo sjedala morali u potpunosti spustiti kako bi im na Met Gali haljine izgledale besprijekorno i bez naboranih dijelova. Kada su kročile na crveni tepih, spriječiti nabore postalo je nemoguće. Narednih godina uvijek sam naglašavala potrebu da haljina ima prorez', otkriva stilistica Manny.

Iduće godine, model Jourdan Dunn i njezina stilistica pobrinule su se da dizajner modne kuće Burberry u njezinu kreaciju uključi prorez.

Posudba nakita i beauty priprema

Osigurati dijamantnu ogrlicu ili rezerviranje kod omiljenog frizera uoči Met Gale može postati iznimno teško.

'Kada govorimo o posudbi skupocjenog nakita za Met Galu, to uistinu može biti težak posao. Prošle godine išla sam kod dizajnerice nakita Lorraine Schwartz kako bih posudila nakit za model Lily Donaldson, no čak da to zatražite postoji hijerarhijska ljestvica koje može niste svjesni. Lorraine se osobno pobrinula da Beyonce na izbor dobije cijelu ladicu dragulja, tako da je sasvim jasna navala na brendove nakita uoči Met Gale.'

Po pitanju frizure i šminke, izgled zvijezda može biti gotovo sedam sati prije samog događanja s obzirom na to da u vrijeme uoči Met Gale postoji ogromna potražnja za slavnim frizerima i vizažistima, stoga je potrebno tjednima, a nekad i mjesecima prije osigurati svoj tim za uljepšavanje.

TODAY #METGALA

Fotografiju objavljuje BGRRCF (@badgalriricf)

Crveni tepih

Kada zvijezde napokon kroče na crveni tepih, moraju se potruditi da haljina uistinu i bude primijećena.

Fotograf crvenog tepiha Andrew Walker koji je svojim objektivom zabilježio posljednjih pet godina Met Gala otkriva kako je uistinu teško uloviti svaku kreaciju koja prodefilira crvenim tepihom.

'Gotovo da ne postoji vrijeme predviđeno za provođenje sa svakom zvijezdom pojedinačno. One se jednostavno moraju brže kretati s obzirom na to da iza njih već stoje nove zvijezde, stoga ih je nemoguće zadržati za fotografiranje. U svojoj karijeri fotografirao sam Oscare i Met Galu, no sa sigurnošću mogu reći kako su Oscari za Met Galu dječja igra', otkriva fotograf.

Zvijezde poput Beyonce uvijek će na Met Galu doći s pomagačima koji će u svakom trenutku šetnje crvenim tepihom brinuti o izgledu haljine kako bi na fotografijama izgledala što je bolje moguće. Čak ako želite imati pomagača koji će nositi i navigirati šlep vaše haljine, za takvo što unaprijed trebate tražiti dopuštenje.

Queen #metgala2015

Fotografiju objavljuje Daily RIHANNA Updates & Photos (@germanynavy)

Iako se većina haljina za Met Galu stvara mjesecima unaprijed, ako se nalazite na rezervnoj listi uzvanika, možete biti u situaciji u kojoj ćete imati samo jedan dan za kreiranje izgleda.

'Organizatori Met Gale pobrinuli su se da, ako neki od uzvanika otkaže svoj dolazak, na njegovo mjesto dođe osoba s rezervne liste. U većini slučajeva osobe sa spomenute rezervne liste o promjeni plana budu obaviještene u nedjelju, a Met Gala održava se sutradan', otkriva stilistica slavnih.