I SPRIJEČITI NOVE

Kako strije učiniti manje vidljivima

11.02.2016 u 07:48

Bionic
Reading

Poput celulita, mrske strije najčešće se pojavljuju na trbuhu, grudima, bokovima ili bedrima, a da bi bile što manje vidljive, ne škodi krenuti u borbu protiv njih svim raspoloživim sredstvima

Strije su zapravo oštećeno tkivo kože zbog slabije prirodne elastičnosti. Kada se dogodi napuklina kože, ona postaje tanka i prozirna, zbog čega se vidi njezin donji sloj koji je prokrvljen. Obično su zato strije prvo ružičaste, potom crvene i na kraju naše tijelo na našu nesreću krase sedefaste pruge, još vidljivije ako se osunčate ljeti.

Nažalost, za sada ne postoji nijedan tretman koji u potpunosti može ukloniti strije, ali možemo spriječiti nastajanje novih. Žene ih često zarade u trudnoći, najčešće u trećem tromjesečju kada se koža brže širi.

Također, psihološka stanja poput stresa također pomažu nastanku strija. Tada nadbubrežna žlijezda proizvodi više kortizola, hormona koji slabi elastičnost kože i lakše je dobiti te tanke linije ispucale kože. Neki pak imaju genetsku predispoziciju za dobivanje strija, događaju se kod naglog debljanja pa mršavljenja, dok ćete pak ponekad čuti druge žene koje su primjerice trudnoću prošle bez ijedne mrske zmijice jer im je genetika tu naklonjenija.

Što učiniti da strije budu manje vidljive

Oni koji imaju manje sreće pa se teško bore sa strijama posebno trebaju paziti na njegu kože i redovno je mazati hranjivim kremama.

Kada su strije već vidljive, teško je nešto učiniti, ali na prve znakove možete ih ublažiti redovnom njegom. Postoje specijalizirane kreme i proizvodi protiv strija, ali redovnom njegom tijela hidratizirana koža bit će koliko-toliko zaštićena jer će biti vlažna i elastičnija. Trudnice pak trebaju koristiti što masnije kreme koje će hraniti kožu jer tada je širenje odnosno pucanje kože skoro neizbježno.

Uvijek je pametnije koristiti prirodne proizvode, a kako postoji velik izbor pripravaka i esencijalnih ulja, možete i sami nešto složiti kod kuće.

Od esencijalnih ulja kamilica je na vrhu liste i kada su strije u pitanju. Pomiješajte njeno ulje s uljima lavande i jojobe i mažite svaki dan dva puta, ujutro i navečer. Ako nemate vremena za pripravke iz kućne radinosti, nećete pogriješiti ni s bademovim uljem jer je bogato vitaminom A i potpuno prirodno.

Kada kupujete gotove kreme, birajte proizvode koji imaju vitamin A ili peptide jer potiču proizvodnju kolagena, a poznato je da vitamin A pospješuje zarastanje ožiljaka. Također, raspitajte se kod dermatologa o kremama ili uljima koja sadrže retinol. Što god odlučite koristiti, najvažnije je dati si malo vremena i truda pa to dobro umasirati.

Uz sve kreme i ulja, od velike je važnosti i zdrava prehrana, kretanje i da pijete dovoljno tekućine jer to uvelike utječe na zdravlje i elastičnost kože. Od namirnica pak mogu pomoći one koje sadrže vitamine K, E, i C.