NJEGA LICA

Što učiniti da se što prije riješite prištića

17.11.2015 u 08:31

Bionic
Reading

Ako ujutro u ogledalu na licu ugledate prištić, vjerojatno vam dan i neće najbolje započeti, ali to nije ništa strašno, posebno ako se uspijete othrvati mini operaciji odnosno istiskivanju

Većina nas jako teško odolijeva istiskivanju prištića jer mislimo da će se nekako čarobno smanjiti i prije proći, mada su nas dermatolozi i stručnjaci više puta upozoravali da tome nije tako.

Istiskivanje prištića prije svega nije preporučljivo, jer u najgorem slučaju možemo stvoriti ožiljak. Osim toga, istiskivanjem riskiramo ulazak bakterija u ranu jer kada se jednom prištić otvori, zapravo ostaje mikro otvorena rana.

Ako vas sve ovo ne može spriječiti da istisnete bijeli ružni sadržaj jer vas uporno nervira, morate započeti čistim rukama upravo zbog bakterija. Ulaskom bakterija stanje može postati puno gore i dobit ćete nove prištiće, a ovaj prvi će se upaliti i tada tek slijedi dugotrajniji oporavak kože.

Budući da je istisnuti prištić mala rana, najbolje što možete učiniti jest staviti antibiotsku kremu i nemojte više istiskivati jer vam se čini da je nešto preostalo. Također, nemojte stavljati razne pudere jer je bolje da rana diše i suši se.

Još nekoliko važnih pravila

Nakon dan ili dva koža će se početi regenerirati i stvorit će se minijaturna krasa. I sada ste vjerojatno u novom iskušenju - maknuti krasticu jer se vidi ispod pudera ili BB kreme. No ako to učinite, opet ćete otvoriti ranu, produljiti trajanje oporavka jer nekako mora zarasti, ali i riskirate malo drugačiju boju kože na mjestu zarastanja.

Discipliniranim osobama koje mogu odoljeti čeprkanju po prištićima savjet je također da ih ne prekrivaju puderima kako bi što prije prošli. Najbolje je staviti korektor koji je i antibakterijski pa će pomoći da prištić što prije prođe.

Ako ste skloni hormonskim prištićima koji se obično javljaju oko usta, počnite je koristiti tjedan dana prije mjesečnice. Ona pomaže uklanjanju mrtvih stanica s površinskog sloja kože, čisti začepljene pore te djeluje antiseptički. Na taj način mogli biste spriječiti njihovo izbijanje u većoj količini.