PREDMET ŽUDNJE

Trendseterice poludjele za parom ubojitih štikli

12.11.2015 u 11:57

  • +8

Slavne dame u ubojitim štiklama

Izvor: Profimedia / Autor: Tportal.hr/Mihaela Maras

Bionic
Reading

Sve više slavnih žena pokazuje vještinu balansiranja u strelovito visokim štiklama s talijanskim potpisom koje su s trona uspjele izgurati zvijezde u svijetu visokih potpetica

Predvodnica ovog trenda nošenja štikli s petama širokim tek par milimetara definitivno je Victoria Beckham. Ova dizajnerica prkosi svim zakonima prirode u stiletto štiklama talijanskog brenda Casadei, a njoj su se pridružile i zvijezde poput Cameron Diaz, Jennifer Lopez i Penelope Cruz. Najveća posebnost ovih štikli leži u peti debljine svega par milimetara. Ove štikle u kojima je nedavno uočena Victoria stoje oko šest tisuća kuna, a dizajner štikli zbog izgleda potpetica opisuje ih kao hodajuće oštrice.

Napravljene od lakiranog čelika i metalnog tijela, ove futurističke cipele uspjele su skinuti s trona mnoge zvijezde u svijetu štikli, uključujući poznate louboutinke s crvenim potplatom.

'Ove su cipele jedini par obuće do kojih trenutačno drže slavne osobe prilikom pojavljivanja na crvenom tepihu. One su svježe i modno pomaknutije od prethodnica s potpisom Jimmyja Chooa, Louboutina i Manola Blahnika, a činjenica da se rasprodaju iste sekunde kada se pronađu u trgovinama daje im tu dozu mističnosti', mišljenja je insajderica u zabavnoj industriji Ashley Pearson.

No kako ljudsko tijelo uspije održati ravnotežu na ovim štiklama iznimno visokih i tankih potpetica? Pravo je znanstveno čudo.

Oštrice Casadei imaju lakiranu petu od čelika koja ima samo dva centimetra na vrhu pete šireći se dva i pol centimetra na dnu. Ubojita potpetica učvršćena je na cipele preko 10-milimetarskog skrivenog platoa, uglavljenog između potpetice i potplata.

'Većina vrlo viskih štikli ima uski čavao za potporu koji je umotan u poliuretansku plastiku. Štikle koje imaju čeličnu petu nalik oštrici koja se sama održava na cipeli veoma su neobične', mišljenja je znanstvenica Naomi Braithwaite, specijalizirana za dizajn cipela na modnom odsjeku sveučilišta u Nottinghamu.