FRANCUSKI KLASIK

Savršen kolač za tmurne jesenske dane

13.10.2015 u 14:21

Bionic
Reading

Jeste li probali kolač tarte tatin? Riječ je o francuskom klasiku, kolaču koji se jednostavno priprema, obično s jabukama, no ovaj put donosimo verziju s kruškama, upravo sad najukusnijima i najsočnijima

Tarte tatin je jako jednostavan kolač koji oduševljava finim okusom, voćnim sokovima i karamelom te prhkim tijestom od maslaca. Idealan je zalogaj za lijena jesenska poslijepodneva.

Potrebni sastojci:


za tijesto

240 g brašna
120 g hladnog maslaca
pola čajne žličice soli
žumanjak
1-2 velike žlice hladne vode

Za nadjev

5-6 krušaka
80 g maslaca
3 velike žlice šećera
malo burbon-vanilije
malo kardamoma
sok pola limuna

Priprema

Pomiješajte brašno i sol te dodajte nasjeckan i dobro ohlađen maslac. Umutite žumanjak i vodu te dodajte mješavini brašna i maslaca. Lagano oblikujte kuglu pazeći da previše ne mijesite tijesto. Prekrijte ga prozirnom folijom i stavite na pola sata u hladnjak da odstoji.

Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Kruške očistite i nasijecite na četvrtine te nakapajte s malo limunova soka.

U okrugloj posudi za pečenje ili dubljoj tavi koju možete staviti u pećnicu rastopite maslac i dodajte šećer te miješajte da ne bi zagorio (i postao gorak). Dodajte kardamom i burbon-vaniliju. Kad malo potamni, dodajte kruške i pržite ih u karamelu 5-6 minuta da omekšaju te maknite s vatre. Izvadite tijesto iz hladnjaka tek kad ste gotovi s voćnim dijelom kolača.

Tijesto zatim razvaljajte na radnoj površini do pola centimetra debljine i položite preko krušaka pa stavite u  pećnicu na 180 stupnjeva. Nakon 25-30 minuta ili kad dobije zlatnožutu boju izvadite iz pećnice i ostavite desetak minuta da se ohladi. Dok je kolač još topao, postavite na vrh kalupa ili tave veliki tanjur pa ga preokrenite pazeći da se pritom ne opečete.