ODA AFRICI

Veličanstvena Valentinova revija razljutila javnost

07.10.2015 u 10:33

Bionic
Reading

Revija modne kuće Valentino na pariškom Tjednu mode bila je jedna od ljepših, slaže se publika i kritika, a kolekcijom se provlačila veličanstvena Afrika. Upravo je motiv Afrike, koji je bio protkan i tradicionalnim pletenicama u kosi bio na udaru nezadovoljnika

Nakon revije uz pohvale za cijelu kolekciju, na društvenim su mrežama osvanule negativne kritike jer Valentino nije uključio više afroameričkih manekenki u reviju, posebno što su svi modeli nosili tradicionalnu afro žensku frizuru - pletenice u redovima ili cornrows. Kako piše fashionista.com, od 91 looka koji se mogao vidjeti na reviji, bilo je samo desetak djevojaka afroameričkog porijekla, dok su ostale bile bjelkinje.

Afrika nije inspirirala samo Valentina, već i Victoriu Beckham koja je dobila mnogobrojne pohvale za posljednju kolekciju, predstavljenu na njujorškom Tjednu mode.

No, osim pokoje boje i same tematike, ništa se nije preklapalo u te dvije kolekcije. Valentino je napravio pravi spektakl. Modeli su hodali mračnom pistom uz zvukove afričkih bubnjeva, a manekenke su većinom nosile tipični afrički nakit koji je zaokružio priču.

Lepršave haljine prepune domorodačkih motiva i boja bile su upotpunjene prirodnim materijalima poput vune ili ukrašenih kožnih elemenata, dok su manekenke imale jednostavne frizure koje podsjećaju na domorotkinje i njihov jednostavan stil života.