STRUČNI SAVJETI

Kako pravilno njegovati obojanu kosu ove jeseni

05.10.2015 u 13:52

Bionic
Reading

Baš kao i rutinu uljepšavanja, i njegu kose treba prilagoditi godišnjem dobu. Tijekom ljetnih mjeseci kosa se zbog izloženosti suncu, morskoj, odnosno kloriranoj vodi više oštećuje, a negativni efekti još su vidljiviji na obojanoj kosi. Stoga joj je s dolaskom prvih hladnijih dana potrebno posvetiti više pažnje i dubinski je nahraniti

Iskusnastilistica s 25 godina iskustva te edukatorica za poznati svjetski brend Paul Mitchell, koji koriste mnoge svjetske zvijezde kao što su Jennifer Love Hewitt, Alicia Keys, Richard Gere, Hilary Swank, Jennifer Garner, Cate Blanchett, Gwen Stefani, Kiefer Sutherland, Mateja Lopac donosi nekoliko praktičnih savjeta kako ujesen pravilno njegovati obojanu kosu.

Nakon ljeta, zbog izloženosti suncu i morskoj (ili kloriranoj  vodi kosa je najčešće oštećena i isušena pa ju je stoga važno ujesen nahraniti odnosno tretirati maskama za dubinsku hidrataciju kako bismo joj vratili vlažnost i sjaj. tilistica kose Mateja Lopac stoga preporučuje tretman proizvodom Awapuhi Wild Ginger Intensive Treatment (Paul Mitchell) koji će oštećenu kosu dubinski hidratizirati i nahraniti.

Osim dubinske hidratacije intenzivnim tretmanima, ne zaboravite ni na šišanje vrhova. Ako se tijekom ljeta kosa jako isušila (ili pak samo vrhovi), prije dolaska hladnih dana svakako je potrebno ošišati vrhove i ukloniti nezdravi dio kose. Važno je naglasiti da nije dovoljno ošišati samo centimetar vrhova kose kako se to često radi, već je bitno ukloniti sve što je oštećeno suncem te tako zaustaviti daljnje cvjetanje vrhova, savjetuje hair stilistica Mateja Lopac.

No da bismo što dulje očuvali zdravu i sjajnu kosu, vrlo je važno koristiti proizvode koji će je štititi od čestog tretiranja toplinom (sušilo i pegla za kosu). Ti se proizvodi nanose na mokru kosu da se maksimalno zaštiti od feniranja i eventualno peglanja, a hair stilistica Lopac za izrazito tanku, slabu i izbijeljenu kosu preporučuje korištenje preparata Seal &Shine. Na suhu kosu, prilikom korištenja figara ili pegle preporučuje nanošenje preparata Hot off the press (Paul Mitchell).

Nakon bojanja kose treba jako je bitno koristiti tzv. post color šampone budući da oni sadrže  sastojke koji izvlači višak hidrogena iz kose, a jedan od prirodnih sastojaka koji ima takvo djelovanje je komorač. Važno je u prvom pranju ukloniti hidrogen iz kose i to u najvećoj mogućoj mjeri što će osigurati da pri sljedećim pranjima boja biti postojanija. Važno je imati na umu da ovakvo djelovanje uglavnom imaju proizvodi iz profesionalne linije koje se mogu pronaći u frizerskim salonima.

Prečesto pranje kose, više od dva do tri puta tjedno ne preporučuje se, no ako je to potrebno, svakako koristite proizvode dizajnirane da štite boju. 'Preporučujemo upotrebu profesionalne kozmetike čiji je sastojak npr. protein suncokreta, a moja je preporuka Ultimate color repair - s dodatkom drevne žitarice kvinoje. Ova žitarica najjači je antioksidans i sadrži aminokiseline važne za stvaranje proteina u kosi. Budući da taj šampon reparira kosu, ona je zdravija i molekula boje kvalitetnije se zadržava na kosi', kaže hair stilistica Mateja Lopac koja redovito prati svjetske trendove u njezi kose te često sudjeluje na modnim događanjima u Hrvatskoj i inozemstvu.