NA POSAO SA STILOM

Što odjenuti za ugodniji poslovni look po vrućinama

24.07.2015 u 08:00

Bionic
Reading

Po ovim vrućinama nije lako držati se kodeksa odijevanja, ali srećom pa nam izbor materijala, krojeva i boja ipak može malo olakšati boravak na poslu, a da nam se ne dogodi razgovor sa šefom zbog kršenja pravila

Kako se odijevati prema pravilima, a da nam na poslu bude što ugodnije, pitali smo našeg poznatog dizajnera Roberta Severa

'S obzirom na to da se kodeksi poslovnog odijevanja uglavnom odnose na formu i oblike odjeće koji su zadani funkcijom, tada je jedini spas od vrućina upravo u sadržaju, odnosno u materijalima', kaže nam Sever.

Generalno se treba fokusirati na laganije materijale, uglavnom pamučne ili lanene. Sigurno se sjećate mode širokih lanenih hlača i košulja, ali oni nisu na popisu in poslovnih krpica. Možda vam je žao jer ih još uvijek imate u ormaru, ali takvi krojevi nisu dobrodošli u poslovnom svijetu.

Takav look je previše ležeran, a uzmite u obzir i to da se lan lako i jako gužva, pa treba kupovati kombinacije materijala, lan i pamuk ili lan i svilu. Svila je pak odlična opcija za žene, kao i fino obrađena viskoza. Sever kaže da mnogi izbjegavaju viskozu, ali za to zapravo nema razloga. Danas je ona zbog tehnološkog napretka toliko dobra da odlično reagira na vrućine.

Nekoliko osnovnih pravila poslovnog odijevanja

Odjeću, naravno, treba birati prema vrsti posla, statusu, godinama i stasu, ali ona uvijek mora biti u skladu s prigodom. Ženama je lakše nego muškarcima jer uz hlače mogu kombinirati suknje ili haljine, ali pazite na dužinu. Idealna dužina koja će stajati većini ona je oko koljena. Neki poslovi dozvoljavaju i dužu lepršavu suknju te ona s fino krojenim laganim sakoom ili bluzom i balerinkama može biti vrlo poslovna i chic kombinacija. Da je dubok dekolte zabranjen, vjerojatno ne treba posebno naglašavati. Mnogim je muškarcima mrska kravata, ali i velike korporacije dozvoljavaju da se ljeti malo odmorite od njih, s tim da je možda zgodno čuvati jednu u uredu za slučaj kakvog nenajavljenog, a važnog sastanka.


Kakve krojeve odjeće birati za stroga pravila odijevanja u tvrtkama

Krojevi uvijek moraju biti precizni jer, kako kaže Sever, u poslovnom svijetu je najgore kada se stvori dojam da se netko nije dotjerao. Htjeli mi to ili ne, živimo u doba u kojem je imidž sve i on svakako, a pogotovo u poslovnom svijetu, odaje prvi dojam o onome što radimo. Odjeća jednostavno mora biti dobro krojena, pratiti liniju tijela, ali nikako ne treba biti uska. Također, izbjegavajte sintetiku. Košulje bez rukava mogu biti problem jer nisu za svaku konstituciju, pa je bolje nositi rukave koji sežu do sredine bicepsa ili su tričetvrt varijante.

Boje mogu pomoći da nam bude ugodnije

Naučeni smo na to da se u poslovnom okruženju nose tamnije boje, ali ljeto dopušta malo više živosti. Znate da ćete se u bijelom osjećati ugodnije, ali također ćete pristojno izgledati i u boji pijeska, pastelnim tonovima, tamnosivoj, safari, a osobito u mornarskoj plavo-bijeloj kombinaciji. 'Boje su zadane funkcijom na kojoj pojedinac radi, ali vjerujem da žene ipak imaju više slobode nego muškarci, pa mogu unijeti osvježenje možda modernom žutom ili bojom fuksije, bilo cijele kombinacije, bilo samo detalja', savjetuje Sever.

Salonka ne mora biti jedina cipela koju smijete nositi

Svakako obratite pozornost na izbor obuće, a mnogi griješe misleći da je to manje bitno. Cipele mogu biti i udobne i chic, a najvažnije je da su nove. U poslovnom svijetu nema ništa gore od starih, iznošenih ili demode cipela. Sever poručuje da je to nužna investicija.

A kada nastupe vrućine, najradije bismo bili bosi i po mogućnosti na nekoj od naših rajskih plaža, no razmislite o sandalama jer one imaju zeleno svjetlo u strogom i često crno obojenom kodeksu odijevanja.

Problem koji vam se pritom može dogoditi nema veze sa sandalama i time što nisu zatvorene kao salonke, već ako stopala nisu njegovana ili ako nije napravljena pedikura. Osim odjeće, najvažniji dio pojave u svakoj sferi, pa tako i u poslovnoj, osnovna je njega, kao i higijena. Kao što su važni lijep ten, čista i održavana frizura te nokti, tako je važno da imate uređene nokte i stopala.