KORISNI SAVJETI

Kako liječiti opekline izazvane suncem

19.07.2015 u 08:07

Bionic
Reading

Usprkos stalnim upozorenjima o štetnosti izlaganja UV zračenju, ponekad nas sunce ipak neugodno iznenadi i 'nagradi' crvenilom, neugodnim zatezanjem kože, pa i bolovima

Budući da je zbog opeklina temperatura tijela povišena, potrebno je što prije rashladiti se. Dakle, čim osjetite žarenje, maknite se sa sunca i osvježite se hladnim tušem. Ako ste u hladu, popijte hladno piće, a kockicama leda pređite preko crvenih zona na koži. Zbog opasnosti od dehidracije pijte veće količine vode.

U težim slučajevima, ukoliko su opekline jake i zahvatile su veći dio tijela, možete popiti aspirin ili ibuprofen, no ako se pojave veliki plikovi, malaksalost ili dezorijentiranost, obavezno potražite pomoć liječnika.

Protiv opeklina će pomoći i zeleni čaj (ima odlična protuupalna svojstva), a trebate ga ohladiti, natopiti njime ručnik te staviti na tijelo kao oblog.

Opečena mjesta možete obložiti kriškama krastavca ili krumpira, a pomaže i alkoholni ili jabučni ocat, koji ima umirujuće djelovanje kada se jave bol, svrbež i upala. Nikako na opekline ne stavljajte bilo koju vrstu ulja ili masti jer oni zadržavaju toplinu i još više prže kožu. Neko vrijeme izbjegavajte anti-age kozmetičke proizvode jer izazivaju iritacije.

Evo nekoliko savjeta pomoću kojih ćete spriječiti opekline:

1.Birajte kreme s visokim faktorom. Kako biste smanjili opasnost od opeklina, koristite kreme s vrlo visokim faktorom zaštite (iznad 50). Obavezno se namažite nakon svakog kupanja. Izbjegavajte ulja za kožu i tijelo jer reflektiraju svjetlost, piše Allure.com

2.Budite temeljiti. Najosjetljivija su područja prsa, nos i jagodice pa obnavljajte kremu za sunčanje na njima svakih dva do tri sata. Obilato nanesite kremu i na dijelove tijela koje često zaboravimo, poput nosnica, područja iznad usana, oko pazuha i na nožnim prstima.

3.Oprezno i sa sunčanim naočalama. Zvuči pomalo čudno, ali ako nosite sunčane naočale s metalnim okvirima, u opasnosti ste da završite s opeklinama na obrazima.

4. Sredstva za samotamnjenje nisu zaštita. Štoviše, istraživanje u kojemu je sudjelovalo 165 studenata sa Sveučilišta u Arizoni pokazalo je da takva sredstva mogu povećati rizik od opeklina.

5.Nemojte podcjenjivati važnost krema za sunčanje. Moramo opet ponoviti da je sunce odgovorno za do čak 90 posto bora! I premda se rak kože u velikoj mjeri može spriječiti, šokantno je to da je on još uvijek najčešći oblik raka u SAD-u.