ZAVRŠIO 14. CRO A PORTER

Šik rokerice i fine dame podijelile modu

11.10.2009 u 00:25

Bionic
Reading

Uz gromoglasni zvuk motora koji su pratili neustrašive Zigmanove rokerice započela je posljednja modna večer Cro A Portera. Trodnevnom modnom događaju točku na 'i' stavile su djevojke u bijelim Boudoirovim haljinama posutim cvijećem. Kolekcije su zadnjeg dana predstavili i Boris Pavlin, Luka Grubišić, Xenia Design i Tijana Pavlov

Zvuk nabrijanih motora proparao je zrak kada su na pistu počele izvirati rokerice u ultrakratkim korzet-haljinicama poluotkrivenih stražnjica, najlonkama koje oponašaju haltere, kožnim hlačama, štiklama s crvenom petom. Ukratko, rock kolekcija kojom se predstavio Juraj Zigman podiže temperaturu. Kreacije su crne, uz sivu, zlatnu te boju višnje i šljive, a materijali jeans, baršun i astrahan.

Zbog Zigmana je na završnu večer (u starkama i traper jakni) došla Danijela Dvornik. 'Da imam 20 godina manje, definitivno bih nosila Zigmana!', izjavila je Danijela.

Zigmanovu kolekciju je modna agentica Tihana Harapin Zalepugin ocijenila neponovljivom: 'Zigman je, kao i uvijek, čaroban. Kreativan je i nametljiv, ima posebnu energiju, znanje i ideje. Osim Zigmana, svidjeli su mi se osobito i Hippy Garden, Matija Vuica, Marina design te vrlo nosiv MAK, hrvatska Max Mara', rekla je Harapin Zalepugin.

Studio XD Xenia Design imao je svoju vjernu obožavateljicu u redovima modela na pisti: Josipu Lisac. Na početku showa svi su se modeli skupili oko Josipe, u rukama držeći crne maske za oči, te se jedna po jedna odvajale i koračale pistom. Josipa je nosila crnu dugu volumen-haljinu neobičnih konstrukcija, kakve su krasile i brojne druge modele. Kose su manekenke imale skupljene poput vilinskih kapica.

Dizajnerica Ksenija Vrbanić za tportal je rekla da inspiraciju i dalje crpi u Josipi Lisac te da ju je za svoj model na Cro A Porteru brzo pridobila. 'Po reakcijama publike mislim da je revija bila dobro primljena, no više će mi reći snimke. Ne očekujemo neku ekspanziju u Hrvatskoj, mi smo malo tržište. I  dalje smo okrenuti inozemstvu', rekla je Vrbanić.

Luka Grubišić prvi se put predstavio na Cro A Porteru, došavši s njujorških pista i iz radionica tamošnjih modnih autoriteta. Za svoje haljine odabire sve nijanse ljubičaste boje, a vrlo je dojmljiva i njegova crno-bijela igra na haljinama koje prate liniju tijela. Prorezi haljina čestu su asimetrični, a pistom su prošetale i volumen-suknje na koje se hrabro nose obične bijele T-majice s crnim detaljem s prednje strane.

Josipa Lisac za Xenia Design

Za ovu jesen i zimu Boris Pavlin predlaže bijelu boju s tragovima srebrne i zlatne. Za svoje elegantne damske kreacije koristi svilu te su mu kaputi od burret svile, hlače od žoržeta, a haljine od muslina. Dizajner koristi i čipku u slojevima, a zanimljivost kreacijama daju i duge niti od perlica koje slobodno padaju niz tijelo, niz ruke, po leđima. Snježna bajka upotpunjena je rogovima planinskih životinja, koji su na glavama modela bili napravljeni od kose.

Tijana Pavlov, beogradska dizajnerska gošća, pokazala je kako bi trebao izgledati moderan frajer. On je od glave do pete odjeven u crno, nosi kožnu pregaču na uske hlače i obvezno gumene čizme. Pojavljuje se u laganom kaputiću koji slobodno pada i otkriva torzo. Nosi i sivi sako isprepleten trakama, spojenim metalnim kopčama. Od vanjskog svijeta ponekad se ograđuje crnom maskom preko ustiju. Samo zbog Tijane posljednju je modnu večer od polovice pratila Ida Prester.

I za kraj, Boudoir. Romantično odjevene djevojke čije su bijele, nježno ružičaste i zelene haljinice bile posute cvijećem. Preko lica su nosile pripijene crne maske. Ružice su oko vrata, na bokovima, bedrima, ili spojene jedna do druge te tvore cijelu haljinu. Kreacije su vrlo romantične, bez obzira je li riječ o cvjetovima od materijala, o nizovima volančića na haljinama u zagasito žutoj boji ili svjetlucavom odnosno prozirnim detaljima.

Među poznatima našli su se i Lana Biondić, Kristina Krepela, Jelena Perčin Babić, Mara Bratoš, Antonija Stupar, Nera Stipičević i Mia Biondić, Nevena Rendeli, Sanja Duggan, sestre Nanut te neizostavni Nenad Korkut i Neven Ciganović.