TRIKOVI KOJI PALE

Kako da bijele tenisice ostanu bijele

07.06.2015 u 10:21

Bionic
Reading

Ove sezone su bijele tenisice, ne samo platnene već i kožne, totalni hit i nezaobilazan dio garderobe svake trendi djevojke. Problem s bijelim tenisicama je taj što se lako zaprljaju. No srećom, uz malo truda i par trikova, vaše bijele tenisice ponovo će zasjati u punom sjaju

Kako čistiti bijele kožne tenisice

Najvažnije je ukloniti mrlje čim nastanu, a ne čekati da tenisice postanu sivkasto-žućkaste. Na tržištu postoje sredstva u obliku pjena ili flomaster, a pomoću kojih se mrlje skidaju zaista lako i u tren oka.

No ako je zaprljanje zaista veliko, ne preostaje vam ništa drugo nego prionuti na posao i ručno ih oprati u toploj vodi i blagom deterdžentu pomoću četkice s mekšim čekinjama.

Tvrdokornije mrlje možete ukloniti i pomoću bijele paste za zube. Pomoću četkice (za zube) trljajte mrlju na koju ste nanijeli pastu dok ne nestane te vlažnim ručnikom uklonite višak paste i očistite tenisice. To ponavljajte dok mrlja u potpunosti ne nestane. Kod četkanja budete oprezni i ne četkajte agresivno kako ne biste uništite kožu.

Tenisice možete, ako ste u žurbi, ubaciti u perlicu. Prethodno ih isperite, očistite potplate i uklonite vezice te ih s ručnicima ubacite u perilicu i to obavezno na program s hladnom vodom. Ostavite ih da se osuše, ali nikad ne na direktnom suncu.

Kako čistiti bijele platnene tenisice

Vaše bijele platnene tenisice ponovo će zablistati uz malo truda. Najsigurniji je način ručno pranje, za što će vam biti potrebne namirnice iz kuhinje, alkoholni ocat i soda bikarbona. Jednu žlicu sode pomiješajte s jednom žlicom octa kako biste dobili pastu koju ćete utrljati u tenisice koje ste prethodno isprali pod mlazom vode.

Pastu četkajte četkom, a ovisno o stupnju zaprljanosti, dodajte još malo paste. Kad ste ih dobro očetkali, pomočite ih u toplu vodu i ostavite tako namočene nekoliko sati. Nakon toga ih dobro isperite pod vodom i operite s deterdžentom te isperite više puta kako biste uklonili eventualne ostatke deterdženta, ocijedite i stavite da se suše na nekom mjesto u sjeni. Svakako izbjegavajte sušenje na direktnom suncu jer bi bijela boja lako mogla požutjeti.

Platnene tenisice možete oprati u perilici za rublje, ali na nižoj temperaturi, maksimalno 30 stupnjeva jer u protivnom riskirate da se skupe u pranju. Prije pranja obavezno skinite vezice i operite potplate te svakako pokušajte odstraniti tvrdokornije mrlje.

Mrlje na gumenim dijelovima uklonit ćete pomoću bijele paste za zube i četkice. Od pomoći može biti i aceton, na komadić vate nakapajte aceton (ne uljni) i istrljajte mrlje dok ne nestanu.