IZNENADIT ĆE VAS

Promjene koje ćete zapaziti na koži već nakon četrdesete

20.05.2015 u 08:39

Bionic
Reading

Neobične stvari događaju se našoj koži nakon što zakoračimo u određene godine, osobito na područjima koja su izložena suncu

Kako objašnjava dermatologinja dr. Jolanda Kanižaj Rajković iz Poliklinike Bagatin, nakon 40. koža počinje gubiti elastičnost, smanjuje se kvaliteta i kvantiteta elastičnih vlakana i kolagena u koži, te se pojavljuju promjene koje su posljedica kumulativnog učinka sunčevih zraka na kožu, odnosno oštećenja zbog izlaganja do dvadesete godine života.

'Kada promatramo lice u toj dobi, najčešće promjene počinju u području oko očiju zbog smanjivanja potkožnog masnog tkiva u središnjem dijelu lica zbog čega lice poprima blago umoran izgled s takozvanim podočnjacima i naglašenim prirodnim udubljenjima od područja nosa do kutova usana koje se naziva nazolabijalna brazda. Istovremeno, dugogodišnjom mimikom lica 'nabildavamo' mišiće lica čime u toj dobi već postaju naglašenije bore mrštilice na čelu koje daju ozbiljniji, ponekad ljutiti izgled licu, a pojačavaju se i bore smijalice oko očiju i usta. Zbog kombiniranog djelovanja ovih procesa koža teže odoljeva gravitaciji te postaje opuštena, čime se naglašavaju promjene koje smo eventualno imali od ranije kao što su proširene pore ili ožiljci od ranijih upalnih akne ili kozica', rekla je dr. Kanižaj Rajković za tportal.hr.

Objasnila je i o kakvim se to promjenama na koži u dobi 40+ najčešće radi.
'Zbog utjecaja sunca na koži se mogu pojavljivati i novonastale promjene u smislu sunčanih pjega, keratoza (sunčanih bradavica), kao i ozbiljnijih keratoza koje mogu biti takozvane prekaneceroze, odnosno promjene koje ako nastave rasti mogu prerasti u karcinom kože. Od dobroćudnih promjena pojavljuju se i kapilarne promjene u smislu angioma izgleda trešnje, te se nazivaju cherry angiomi', otkrila je.

Kako je dodala, koža koja je svakodnevno njegovana preparatima koji joj odgovaraju, prema tipu i trenutnom stanju kože ima više šansi dulje se opirati vanjskim utjecajima.

'Bez obzira na genetske predispozicije i na učinke okoline u konačnici, prije ili kasnije, svi manje više jednako starimo. Isto tako redoviti tremani njege kože lica i vrata kod specijalista kozmetičara produžuju elastičnost, sprečavaju isušivanje ili zamašćivanje kože, te mogu djelovati na početne znakove starenja, te ih odgoditi', rekla je dr. Kanižaj Rajković.

Beauty rutinu u ovoj dobi, dodala je, treba prilagoditi stanju kože.

Koje preparate treba izbjegavati u dobi iznad 40 godina?

'Nemojte koristiti agresivne preparate protiv akni koji su predviđeni za tinejdžere ili adolescente, a kožu lica, vrata i dekoltea što manje izlažite suncu bez kreme sa zaštitnim faktorom. Naravno izbjegavajte i umjetne izvore svjetla kao što je solarij', savjetuje dr. Kanižaj Rajković.

'Iznad 40 godina u svakodnevnoj njezi suhe kože uvode se kreme s hranjivijom podlogom, a u njegu suhe i masne kože serumi sa specifičnim aktivnim komponentama ovisno o potrebi kože. Općenito preporučamo antioksidanse, kako bi umanjili oksidativni stres stanice uzrokovan okolinom, te serume koji potiču proizvodnju elastičnog tkiva, te naravno, prema potrebi i serume za posvjetljivanje kože', kaže ona.

Što se tiče estetskih tretmana za ovu dobnu skupinu, dr. Kanižaj Rajković kaže da najčešće preporučuju laserske tretmane pomlađivanja koji, uz to što pomlađuju kožu, rješavaju kapilare i pigmentne promjene.

'Dermalni fileri idealni su u tim godinama jer sprečavaju pojavu prvih bora. Dermalni hijaluronski fileri djeluju tako da jednostavno ispunjavaju bore. Ubrizgavaju se u kožu ispod bore, potiskuju kožu prema gore te ju zaglađuju. Njihovo trajanje je od 9 do 24 mjeseci, jer ih tijelo kroz neko vrijeme prirodno apsorbira', objasnila je.