ŠTO JE IN?

Tražite vjenčanicu? Evo kakve su u trendu

29.04.2015 u 09:09

  • +8

Mia Kovačić za eNVyroom

Izvor: Promo fotografije / Autor: Šime Eškinja

Bionic
Reading

Tražite vjenčanicu iz snova, a ne znate odakle krenuti? Odlučite li se romantičnu vjenčanicu u retro stilu, s čipkom i boje bjelokosti, budite sigurni da nećete pogriješiti

Vjeko Franetović i Nikica Ivančević hrvatski su modni dizajneri koji od 2004. djeluju pod imenom eNVy room, a omiljeni su i zbog prelijepih vjenčanica. Za tportal su otkrili što je trendi, kako se mijenja moda u svijetu vjenčanica i što vole današnje mladenke.

Kažu nam kako se trendovi u slučaju vjenčanica ipak malo sporije mijenjaju pa je već nekoliko sezona jako popularan princeza-kroj: u struku bogato nabran A-kroj od mekanog tila ili fine čipke. Jedan od klasika svakako je i sirena-kroj. No u novije vrijeme mladenke traže nešto jednostavnije vjenčanice, pa su tako haljine i sirena-kroja i princeza-kroja blaže te nisu toliko pretenciozne i nefunkcionalne.

Ono što će se svidjeti mnogim mladenkama jest to da su podsuknje s teškim kolutima stvar prošlosti, kao i pretijesne haljine sirena-kroja koje sputavaju kretanje. Funkcionalnost je postala imperativ, osobito zato što mladenka danas želi provesti cijelu noć u svojoj idealnoj vjenčanici.

'Mladenke danas biraju vjenčanice koje će laskati njihovoj ljepoti. Detalji na vjenčanici su minimalizirani i najčešće cijelu priču vode maksimalno dva materijala, primjerice čipka i til. Štras, ukoliko ga ima, suptilan je i najčešće integriran u samu čipku. Detalji kao što su vez, perje i kamenčići više ne dolaze zajedno, nego zasebno, kao tek detalj na vjenčanici', kažu nam dizajneri eNVy rooma, čije je najnovije vjenčanice nedavno nosila zgodna Mia Kovačić, a možete ih vidjeti u fotogaleriji.

Boja bjelokosti je in, a od materijala - čipka

Bijela i boja bjelokosti itekako prednjače, no postoji i velik interes za vjenčanice koje su nijansirane u pastelnim tonovima, posebno onim blijedoružičaste boje. Mnoge mladenke imaju otpor prema klasičnoj vjenčanoj haljini te žele nešto drugačije i zbog toga što ne priređuju klasično vjenčanje, već imaju manji broj gostiju ili organiziraju tulum.

'Za takve mladenke osmislili smo vrlo moderan i nepretenciozan look koji čine T-shirt i košulja s natpisom just married, a koji se može nositi sa suknjom od tila ili pernatom olovka-suknjom', otkrivaju u eNVy roomu te dodaju da imaju i vjenčane kombinezone za mladenke koje se ne vide u suknjama i haljinama.

Od materijala je popularna čipka i gotovo da nema mladenke koja ne želi vjenčanicu od nje, samo u detalju ili cijelu. Obično je u pitanju čipka sitnijeg 3D veza, najčešće u spomenutoj boji bjelokosti. Til, koji se danas koristi, više nije krut i težak, već izrazito lagan i mekan, a jako je popularna i svila, posebno za vjenčanja ljeti, jer je lepršava i prirodnog sastava.

Vjeko i Nikica kažu nam da još niti jedna djevojka nije došla s fotografijom neke slavne dame i poželjela upravo takvu haljinu. No to od njih ni nemojte tražiti jer ne šivaju vjenčanice po željama, već pripremaju dvije kolekcije godišnje te isključivo nude svoje modele uz eventualno sitne preinake u vidu dužine rukava, dubine dekoltea, otvorenih ili zatvorenih leđa i slično.

Na što mladenke trebaju paziti kod odabira vjenčanice

Prvo i osnovno pravilo, koje uvijek napominju, to je da se vode svojim željama, uzimajući u obzir svoju građu. Najveća greška koju mladenke čine je da sa sobom vode prevelik žiri u nadi da će im više mišljenja olakšati odabir idealne vjenčanice. To je uglavnom velika greška jer najčešće svatko gleda isključivo iz svoga kuta i prema svom ukusu. Zato u potragu za vjenčanicom nemojte voditi više od maksimalno tri osobe od povjerenja. Također je važno da se vjenčanica vama sviđa i to kako se osjećate u njoj. Nekome će se svidjeti više, nekome manje, ali važno je da sviđa vama.

Koliko pratnja može otežati odabir vjenčanice, znaju i dizajneri Vjeko i Nikica, kojima je jedna mladenka dolazila na razgledavanje pet puta. Svaki put bi sa sobom dovodila novih pet prijateljica koje su joj davale oprečna mišljenja o vjenčanicama. Zadnji put su je savjetovali da dođe sama, što je i učinila te odabrala vjenčanicu s prve probe, onu koja ju je odmah oduševila.