PARIS FASHION WEEK

Poderotine na pariškoj modnoj pisti

02.10.2009 u 11:19

Bionic
Reading

Pariški tjedan mode u punom je jeku, predstavilo se dvadesetak dizajnera, a među najupečatljivijima bili su Gareth Pugh i Balmain, kojima je zajedničko poigravanje starim, izblijedjelim, poderanim kreacijama, dok je ženstvenije modele prikazala modna kuća Nina Ricci

Prvi dan revija bio je u znaku Garetha Pugha, koji je pomalo zapanjujućim kreacijama osvojio nemalo mjesta u svjetskim medijima, a impresionirani u prvim redovima bili su i Rihanna, Michael Stipe iz benda REM te Daphne Guinness.

Britanski odlikaš Pugh vratio je na scenu sivu boju, kojom odišu sve njegove ženske i muške kreacije. Sami modeli bili su gotovo neprimjetni, u sivim kapuljačama ispod kojih je virila blijeda ljubičasta kosa. Mnogi su nosili efektne maske i gotovo jezive detalje na glavi.

Mikronabori, resice, poderotine, prozirni detalji, rukavice do ramena, u svim nijansama sive boje krasili su kreacije. Pughove haljine sežu do koljena, ali i lepršaju po podu, hlače koje najavljuje iznimno su uske, a bilo je i haljina doslovno sastavljenih od vrpci. Sve je u znaku šifon-svile, pletiva, a krojevi su vrlo uski.

Balenciaga se opet vraća u budućnost, s uskim kožnim hlačama raznih boja, nabranim kožnim šosevima, ljubičastim kožnim jaknicama, majicama bez rukava na kojima se ističu crno-plave ili crno-žute pruge. Pruge u boji, od kojih poneka krene linearno, mogu se vidjeti i na tunikama.

Balmain je prigrlio stare, izblijedjele, poderane kreacije. Tako iskidane rukave ostavlja netaknute, a gornje dijelove haljina grubo zašiva debelim nitima. Maslinasto zelene uske hlače također su pune rupa, baš kao i majice koje šljokičastim detaljima daju naslutiti da su nekada bile vrtoglavo glamurozne. Crna, tamnoplava i bakrena česte su mu boje, a porubi kreacija redovito nezavršeni.

Britanski dizajner Peter Copping po prvi put je stajao iza modne kuće Nina Ricci, koja se predstavila drugog dana, i to prpošnom kolekcijom prepunom prozirnih volančića, nabora, mašni, čipke, cvijeća. Ukratko, prikazana je vrlo zavodljiva i ženstvena kolekcija u blagim tonovima, među kojima prevladava boja bijele kave, s diskretnom primjesom boje pistacija, limuna, ljubičaste i ružičaste.

Manish Arora, indijski dizajner, na pistu je poslao modele u kombinezonima s ultrakratkim hlačicama, u crno-žuto-crvenim nijansama i uz poneki crno-bijelo grafički prikaz. Kod ženstvenijih kreacija prevladava sivo-ljubičasta boja, uz koju kombinira ružičaste kružiće. Haljine se preklapaju iznad koljena i tvore nabore, a gornji dijelovi su prilično jednostavni.