DRUGA STRANA MODE

Što biste učinili kada bi etiketa na odjeći izgledala ovako?

01.04.2015 u 09:59

Bionic
Reading

Etikete na odjeći koju toliko volimo obično imaju vrlo šture informacije, a ruku na srce, ne zamaramo se previše time kako je nastala ako je onakva kakvu želimo

Iako se zna da mnoge tekstilne tvrtke proizvode svoju odjeću u manje razvijenim zemljama, u kojima često rade i maloljetne osobe kako bi preživjele i prehranile obitelj, The Canadian Fair Trade Network pokrenuo je kampanju kojom još jednom želi podsjetiti na taj problem.

Ovaj put upozoravaju na njega u Kambodži, Sijera Leoneu i Bangladešu pa su napravili etikete koje sadrže puno više informacija o pojedinoj majici, vesti ili pak sakou. Osim klasičnog natpisa o broju i sastavu tkanine, dodali su priču onoga tko ih proizvodi.

Među mnogobrojnim problemima s kojima se susreću potplaćeni radnici je i sigurnost te loši uvjeti rada, a upravo o tome govori etiketa na sakou. Primjerice, 12-godišnja djevojčica iz Bangladeša odustala je od školovanja kako bi prehranila mlađu braću i majku jer im je preminuo otac. On je poginuo kada je u tvornici izbio požar, a sada ona radi umjesto njega, samo u tvornici preko puta. Zgarište koje svakodnevno gleda dolazeći na posao samo je gorak podsjetnik na to da je izgubila oca.


Zbog toga su mnoge uspješne tekstilne i modne tvrtke na meti te se od njih konstantno zahtijeva da pruže bolje uvjete rada. Tako je primjerice H&M obećao da će poboljšati uvjete rada i biti pošteniji prema radnicima, prenosi Huffington Post

Jedan od primjera nepravednog zapošljavanja i iskorištavanja pruža i Kambodža, u kojoj je prošle godine proizvedeno odjeće u vrijednosti od četiri milijarde dolara, a izvezena je u Sjedinjene Države i Europu. Grupa Clean Clothes tvrdi da radnici zarađuju 100 dolara tjedno, što im jedva pokriva osnovne životne troškove.