NIŠTA LAKŠE

Dobre navike zbog kojih izgledate mlađe

02.04.2015 u 08:00

Bionic
Reading

Navike u njezi kože stvaramo od najmlađih dana i dok smo neke usvojili od majke ili bake, druge smo stvorili sami, onako kako nam najbolje odgovara. Iako znamo osnovna pravila, nije naodmet ponoviti ono što možemo i moramo činiti da bismo što dulje zadržali mladolik izgled

Njega kose

Svi suvremeni uređaji koje koristimo za friziranje, od pegle za kosu do sušila, s vremenom uništavaju vlasi. Francesca J. Fusco, profesorica dermatologije u Icahn School of Medicine u Mount Sinaiju, za Yahoo Health kaže da ne tretiramo kosu ni s čime barem dva dana u tjednu. Pustite je da se sama osuši nakon pranja i nemojte koristiti nikakve proizvode niti pomagala za friziranje. Dermatolog Kevin Pinski pak naglašava kako je za zdravu kosu važno unositi dovoljno proteina u organizam. Prosjek dnevnog unosa proteina za žene jest 46 grama, a vodilja vam može biti to da ih u čaši mlijeka ima oko 8 grama.

Krema za sunčanje

U proljeće i ljeti treba svakodnevno koristiti kremu za sunčanje, pa čak i za kišnih razdoblja. Osim lica, koža je posebno osjetljiva na rukama jer je tanja, a stalno je izložena vanjskim utjecajima. Ako ste dulji period na otvorenom, nanosite kremu svaka dva sata i nakon pranja ruku. Kreme sa zaštitnim faktorom 30 zlatni su standard prema preporukama dermatologa.

Bijeli i zdravi zubi

Bijeli zubi ogledalo su vaše brige o zdravlju, a pojedine namirnice kao stvorene su da ih unište i daju im neugledne mrlje. Kako kaže stomatolog Emanuel Layliev za Yahoo Health, najveća opasnost za bijele zube je tamna i ljepljiva hrana poput umaka za pečenje ili onog od soje. Na listi nepoželjnih namirnica su i kava, gazirana pića ili crveno vino. S druge strane, povrće je zbog visokog udjela vlakana poput prirodne četkice za zube. Ako želite najbolje, birajte špinat, zelenu salatu ili brokulu jer povrće s puno vlakana sprečava nastanak plaka na zubima. Također, studija PLOS Onea pokazala je da su ispitanici koji su jeli tri porcije obroka bogatih karotenoidima imali ljepšu i zdraviju kožu.

Pametni dodaci

Uz neminovne borice na licu, ruke su pravi pokazatelji da smo ušli u zrele godine, ali uz nekoliko trikova možemo ublažiti i ovaj problem. Lijepi, uređeni i nalakirani nokti uz malo nakita, poput prstena i narukvica, odvući će pažnju pa si dajte malo truda i svakodnevno se uređujte. Manikirka Lynette Cenée za Yahoo Health preporučuje da od lakova za nokte birate ljubičaste i nježnije crvene nijanse jer će nokti izgledati lijepo i elegantno.

Vježbajte

Koliko je kretanje važno za zdravlje, pisali smo o tome već puno puta, ali studija kanadskog sveučilišta McMaster još je jedan razlog da se što prije pokrenete. Naime pokazala je da je koža puno svježija i ljepša ako redovno vježbamo jer time potičemo cirkulaciju.

Sol

Pratite unos soli u organizam jer ona zadržava vodu pa možete djelovati napuhano i podbuhlo u licu. U mnogim prerađenim namirnicama kriju se određene količine soli, a kada je još dodamo hrani, unosimo više nego što je preporučeno. Za zdravu odraslu osobu preporučeni unos soli iznosi maksimalno 6 grama dnevno.

Stres i nesanica

Među najvećim neprijateljima mladolikog izgleda su stres i nesanica. Stres može utjecati na mnoga stanja koja će se izraziti fizički, od psorijaze, akni i raznih ekcema pa do peruti. Stoga je bitno da pronađete načine relaksacije koji vam odgovaraju, bilo da se radi o kavi s prijateljicama, vježbanju, tehnikama disanja, bilo dugoj kupki ili čitanju dobre knjige. San je također važan za ljepotu kože jer tijekom dubokog sna tijelo proizvodi veće količine estrogena i progesterona, prirodnih mehanizama za popravljanje oštećenja. Imate li problema sa spavanjem, okanite se gledanja televizije, surfanja na internetu i fizičkih aktivnosti te se barem pola sata prije odlaska u krevet opustite i umirite organizam.