ŠTO VAM PRISTAJE

Znate li se odjenuti prema obliku tijela?

26.03.2015 u 10:16

Bionic
Reading

Pripadnice ljepšeg spola prilikom odabira odjeće više se vode oblikom tijela nego trendovima, pokazalo je istraživanje koje je proveo britanski Styloko

Prema najnovijem istraživanju provedenom u Velikoj Britaniji, čak 34 posto žena smatra da imaju kruškolik oblik tijela, objašnjava Shannon Edwards iz Styloka.

Oko 30 posto anketiranih kao svoj oblik tijela navelo je oblik pješčanog sata, a oko 17 posto oblik jabuke.

Zanimljivi rezultati Stylokove ankete pokazali su i da oko 57 posto žena zna kako definirati svoj oblik tijela i što im pristaje. Četvrtina žena pak ima problema s pronalaženjem odgovarajućih krojeva.

Istraživanje pokazuje da žene zanimaju najnoviji trendovi, no da ih ne prate slijepo. Prilikom kupnje žene se nisu toliko vodile imenom brenda ili dizajnera, već im je bilo bitno kako im što stoji (čak 43 posto).

'Bitno je kako izgledate u nečemu jer se moda mijenja iz godine u godinu. Istraživanje je pokazalo da žene itekako vode računa i o svom obliku tijela prilikom odabira odjeće', kaže Edwards.

Svaka od nas je jedinstvena po svojoj građi tijela, a neke su čak kombinacija nekoliko tipova tijela! To nije lak zadatak, zato se pažljivo procijenite pred ogledalom.

Ako ste atletski tip (vitki ste, a struk, kukovi i ramena su slične širine) kao Cara Delevingne ili Cameron Diaz trebate nositi sve što naglašava lijepo oblikovane ruke ili ramena, a stvara iluziju oblina.

Ako ste građeni kao jabuka (većina tjelesne mase akumulira vam se iznad kukova koji su uski) trebate istaknuti noge, a torzo izdužite odjećom s V-izrezom ili tunikama, bluzama ili haljinicama koje prikrivaju trbuščić. Žene čije je tijelo oblika jabuke, poput Lene Dunham, zvijezde serije 'Girls', trebale bi nositi haljine koje u prvi plan stavljaju ruke i noge, a prikrivaju kritično područje trupa. Najbolji odabir su haljine tzw. swing kroja koje se šire u donjem dijelu. Birajte odjevne kreacije koje su uske na gornjem dijelu i onda se lagano šire prema bokovima.

Ako ste građeni kao kruška (donji dio tijela širi je od gornjega, odnosno kukovi su vam širi nego ramena) kao Kate Winslet, Jennifer Lopez ili Alicia Keys trebate naglasiti struk i ruke, a dodati volumen ramenima i gornjem dijelu te prikriti kukove. Nosite suknje laganog A-kroja ili olovka-suknje i usmjerite pozornost na gornji dio tijela.

Ako ste građeni kao 'pješčani sat' (ramena i bokovi su vam sličnih proporcija i razdvojeni uskim strukom) poput npr. Beyonce trebate pokazati obline ali s mjerom.

Ako ste građeni kao 'obrnuti' trokut (gornji je dio tijela širi u odnosu na uski struk i kukove) kao Angelina Jolie, trebate naglasiti donji dio tijela, a ublažiti ramena i gornji dio. Kamuflirajte struk i kukove.

Žene čije je tijelo u obliku obrnutog trokuta i atletske građe (ramena i bokovi jednakih proporcija) najbolje izgledaju u jednostavnim, ravnim haljinama. Jennifer Lopez (kruška) najbolje odgovaraju krojevi trapezastog oblika, a Angelini Jolie (obrnuti trokut) jednostavni krojevi bez nabora.