DOVE FASHION-HR

Tek pomalo avangardna avangarda

27.09.2009 u 08:04

Bionic
Reading

Iako je završna večer Dove Fashion.hr-a nosila naziv 'avangarda', a predstavljale su se dizajnerice od kojih smo navikli gledati puno 'žešće' kreacije, prikazane kolekcije tek su davale naznaku da je riječ o avangadi

Branka Donassy
Svoje modele treće večeri, radnog naziva Avangard, predstavile su dizajnerice Branka Donassy, Ivona Martinko, Ivana Barač, XD Xenia Design i modni studio I-Gle, u ambijentu stare napuštene tvornice Zagrepčanka. Sve su autorice prikazale odlične, vrlo nosive kolekcije (osim možda XD Xenie Design koju teško da bismo mogli vidjeti na domaćim muškarcima), ali sa znatno umjerenijom dozom avangarde od one koju nam inače nude.

Branka Donassy u kolekciji za proljeće/ljeto 2010. i dalje istražuje mogućnosti oblikovanja uz uporabu prirodnih materijala kao što su pamuk, bambus, lan i svila. Osobito zanimljive bile su tkanine tretirane posebnim premazima i impregnacijom, a novost su autorski printovi. Dizajnerica se poigrala klasičnim krojem košulje i dala mu novi smisao. Detalji na leđima, naglašeni struk, veliki predimenzionirani rukavi i zanimljiva rješenja na rubovima haljina osnova su ove vrlo ženstvene kolekcije, naglašeno mekih linija koje prate obilk tijela, dok istovremeno razvijaju skulpturalne oblike po kojima je Donassy poznata.

Prepoznatljiva po svojim igrama konstrukcijom, dekonstrukcijom i neobičnim krojevima, Ivona Martinko ostala je dosljedna sebi u odličnoj novoj kolekciji koja se bazira se na ženstvenim, neklasičnim krojevima mekanih linija, kroz igru simetrije i asimetrije. Martinko kolekciju, kao i obično, gradi na prirodnim materijalima, svili, pamuku i lanu, od kojih je izradila haljine, hlače, suknje, tunike, kaputiće pomaknutih krojeva koji se od jednostavnog sakoa s prednje strane, na stražnjoj pretvara u pelerinu.

Odjeću iz kolekcije koju je predstavila Ivana Barač zasigurno će poželjeti mnoge domaće trendseterice. Ona zna kako funkcionira žensko tijelo, zna što mu laska i ona zna to istaknuti. Ultrakratki dvoslojni modeli u sivo-crnoj boji odlično prate liniju tijela i daju mu dodatnu dozu privlačnosti, ali i žestine. Dubokim prorezima na haljinama, zatvaračem na kombinezonu postavljenom na 'strateško' mjesto Barač provocira na svoj prepoznatljiv način. Svoju seksi punk rockericu odjenula je u meki pamuk, svilu i ultra modernu kožu.

Dizajnerica Ksenija Vrbanić, koja stoji iza imena XD Xenia design, iznenadila je muškim dijelom kolekcije. Svoje muškarce obukla je u dimije, šuškavce, majice s printevima i asimetrične sakoe, a pomaknutost krojeva dodatno je naglasila stajlingom modela koje je na pistu poslala nalakiranih noktiju. Ženski dio nove kolekcije znatno je mirniji i nosiviji. Kombinacija je to ženstvenog casual i glam looka u sofisticiranim, pomalo avangardnim krojevima. Predimenzionirani i nafaldani rukavi na malim jaknama inspirirani su viktorijanskim dobom, a odišu avangardom po kojoj je ovaj brend i poznat.

Nakon dužeg izbivanja, na modnu pistu vratio se i modni studio I-GLE koji je zaključio Dove Fashion.hr. Na modelima nježnih, pastelnih i zagasitih boja, izrađenim od prozračnih materijala, do izražaja su najviše došli detalji koji se prožimaju cijelom kolekcijom – lente uklopljene u haljine i zanimljivi nabori oko vrata koji su ostavljali dojam lažnih ogrlica.

Avangard večer bila je posljednja od tri tematske večeri Dove Fashion.hr-a na kojima su naši dizajneri pokazali svoje viđenje mode za proljeće/ljeto 2010.