NEKI NOVI IZRIČAJ

Žene lude za šminkom ratničkih boja

01.10.2009 u 13:42

Bionic
Reading

Ratničke boje na licu postale su pravi hit nakon što su ih isfurale Lily Allen, Lady GaGa i La Roux, a u posljednje vrijeme im pribjegava sve više drugih zvijezda. Usudite li se nabaciti nešto prave male kričave umjetnosti oko svojih očiju?

Tako se to voli izraziti Lady GaGa

U posljednje je vrijeme hit izraziti se šminkom, pa slavni već hodaju lica oslikanih poput kakvog umjetničkog djela. Eksperimentiranje s oslikavanjem očiju potiče uvijek nove originalne ideje…

Najveća je ironija što se tiče make-upa, reći će vam svaka žena, poveća toaletna torbica prepuna šminke kojom se postiže takozvani prirodni izgled. Da ne spominjemo vrijeme, energiju i vještinu kada je u pitanju nanošenje svih tih ženskih radosti. Ti slatko zajapureni obrazi, baš kao da ste se upravo vratili sa sela…, oči bez podočnjaka, odmorna koža, koja zrači zdravljem i vitalnošću. A iza svega stoji magičan spoj korektora, podloge, pudera, sjajila, rumenila, sjenila, maskare, olovke za oči… Čini se da je nekima to dojadilo.

NOVI SMJER LJEPOTE

Smjer u kojem su trendovi ljepote zaokrenuli u posljednje vrijeme možda će doći kao olakšanje mnogim ženama, jer novi make-up izgleda kompliciran, a zapravo se efekt često postiže u trenu.

Žive boje, hiperrealne teksture i apstraktni oblici ovog upečatljivog novog izgleda, koji se pojavljuje posvuda, od MTV-ja, preko Topshopovih kabina za presvlačenje, do noćnih klubova širom svijeta, prkosno se protive izgledu 'kao od majke rođena'.

Lily Allen s očima pande

Ekstremni je make-up, naravno, trajna značajka modnih revija. No dok se odjeća s pista redovito javlja u uličnoj modi preobražena u nosive odjevne krpice, s avangardnim make-upom stvari ne idu tako lako. Kada se pojavi svjetliji ruž i provuče se u uličnu modu, bit će must have. Ali s jakom šminkom nije takav slučaj, kao primjerice s crnim usnama koje su dominirale na reviji Yvesa Sainta Laurenta u jesen 2008. i nisu uspjele zaintrigirati maštu žena diljem svijeta. Nadalje, sjajilo za usne Oniks Lancôme Phia pokazalo se kao pun pogodak s ogromnim listama za čekanje, no osim na ustima zagriženih zaljubljenika u modu nije se moglo vidjeti nigdje u stvarnom svijetu.

Samo godinu dana kasnije, raspoloženje u svijetu ljepote nevjerojatno se promijenilo i pomisao na crni ruž za usne nije ni upola više toliko neprihvatljiva.

U Velikoj Britaniji je dobar primjer tog progresa make-up brand Illamasqua s proizvodima vrlo jakih boja. Brand je krenuo sa željom šokirati, pa makar u negativnom smislu, samo da bude zapažen. Ove jeseni izbacio je kolekciju Dystopia iznimno jakih boja, koja je inspirirana zastrašujućom vizijom budućnosti Fritza Langa u 'Metropolisu'. U samo deset mjeseci brand je postao drugi po redu najprodavaniji proizvođač make-upa u londonskom Miss Selfridgeu, a od njega je jači jedino etablirani MAC

Amy Winehouse
Lily Allen
Rihanna

 

 

 

 

 

 

 

I Annalise Quest, prvi čovjek odjela ljepote u slavnom britanskom Harrodsu, koji privlači upravo žene tradicionalnog ukusa, kaže da su definitivno primijetili da i njihove klijentice traže naglašenije boje. Osobito je in boja fuksije na obrazima i oko očiju, kao i zlatna, odnosno metalik žuta. Nose ih i danju i za večernje izlaske. 'Mislim da je to nešto što izvorno dolazi s modnih pista da bi se uvuklo u popularnu kulturu i zatim među naše klijente', rekao je Quest.

Više se ne traži make-up koji će nam najbolje pristajati ili kojim ćemo povećati tanke usne, već onaj kojim ćemo se moći najbolje izraziti. To je radikalno drukčiji pristup, zato je danas tako dobro vidjeti ženu koja ruši pravila ljepote u znak velikih promjena u našim glavama kada su u pitanju uvriježene slike te ljepote. I da, one su sve sklonije prihvatiti izazov - primjerice, Illamasqua je počeo odlično prodavati zlatnu boju za oslikavanje lica u posudici, koja se može nanijeti na očne kapke, usne, obraze, ruke.

Lily Allen
Getty Images
Christina Aguilera
Beth Ditto, Lady GaGa, Lily Allen, Amy Winehouse, La Roux, Drew Barrymore
, sve su predvodnice novog doba u make-upu. Stave li zlatnu zvijezdu na lice, šljokičasti pramen u boji u kosu ili preko lica povuku plavu crtu, sve se to više tolerira i sve manje kritizira. Riječ je o korištenju make-upa kao sredstva za izražavanje osjećaja, nasuprot  povinovanju tradicionalnim pravilima ljepote, a to je poticaj drugim ženama da se šminkom izraze kako god žele.

Ukratko, više se ne moramo pretvarati da smo se rodili s bronzerom na licu, niti strahovati da će razmazana maskara otkriti da naše beskrajne trepavice dolaze iz bočice. Danas bismo mogli početi uvjeravati ljude oko sebe da smo široku, svjetlucavu plavu crtu oko očiju naslijedili po maminoj strani obitelji.