NJEGA KOŽE ZIMI

Odlični savjeti da izbjegnete ispucane usne

31.01.2015 u 08:07

Bionic
Reading

Zimsko doba godine nameće nam posebna pravila njege kože, a čest problem su ispucale usne. No uz malo truda ovaj se problem može lako izbjeći, a usne biti sjajne i njegovane

Dermatologinja Mona Gohara s prestižnog sveučilišta Yale otkriva da su usne jako podložne isušivanju i pucanju jer im je površinska koža jako tanka. Ako imate ovaj čest problem, postoji nekoliko savjeta koje možete iskoristiti.

Balzam za usne

Osnovno pravilo jest da birate balzame za usne koji imaju što manje sastojaka. Mirisni balzami ili oni od mentola i s vitaminom E lako mogu nadražiti kožu pa ih izbjegavajte. Ako želite najbolje sastojke za usne, to bi bio balzam koji ima suncokretovo ulje ili shea maslac. Zapravo je najvažnije da odaberete balzam koji sadrži prirodna ulja i hijaluronsku kiselinu.

Piling

Iako o tome vjerojatno ne razmišljate, usne također imaju mrtve stanice na površini te im također treba piling. Možda se sada odmah pitate kakav bi to piling bio, ali lako ga možete napraviti kod kuće, od sastojaka koje već imate. Vazelin pomiješajte s malo sode bikarbone ili šećera u malo vode i napravite smjesu. Mona Gohara kaže za Good Housekeeping kako je piling najbolje nanositi četkicom za zube i nježno trljati kružnim pokretima jer prstima možemo prenijeti razne bakterije.

Pijte dovoljno vode

Koliko je organizmu voda neophodna da bi moglo funkcionirati, jednako je tako važna i zdravlje usana. Stoga vam ispucane usne mogu biti znak da možda ne pijete dovoljno vode.

Ne oštećujte kožu prstima

Kada su nam usne ispucane, često imamo neodoljivu želju da počupkamo višak kože prstima. No to doista može biti opasno jer stvaramo ranice koje su neugledne, ali se i mogu inficirati te će proći nekoliko tjedana dok se koža potpuno ne obnovi.