ESTETSKA KIRURGIJA

Što to Hrvati žele promijeniti na sebi?

28.01.2015 u 08:55

Bionic
Reading

Estetske operacije danas više nisu nikakav tabu te se sve više ljudi odlučuje uljepšati i pomladiti na ovakav način

Dr. Duško Maletić iz daruvarske Poliklinike Maletić otkrila nam je da je kod njih u porastu broj pacijenata iz Slovenije i Austrije, kao susjednih zemalja, ali i udaljenijih, poput Engleske ili Irske, na čijim tržištima konkuriraju prihvatljivim cijenama i europskom uslugom.

Danas se gotovo polovica svih estetskih zahvata odnosi na liposukciju i lipotransfere, zatim slijede operacije povećanja dojki, dodaje dr. Maletić, specijalist kirurgije i urologije koji je sa svojom kćeri dr. Anom Maletić, specijalizanticom iz područja plastične, rekonstruktivne i estetske kirurgije i suprugom dr. Ines Maletić, specijalisticom anesteziologije, reanimatologije i intenzivnog liječenja, nedavno objavio novo, prošireno izdanje knjige 'Estetske operacije i tretmani, primjeri iz prakse i mogućnosti', u kojoj su objedinili odgovore na sva pitanja koja potencijalni kandidati estetskih zahvata mogu postaviti prije nego što se odluče na operaciju.

Dakako, i u Poliklinici Maletić susretali su se s nerealnim zahtjevima pacijenata.

'Koliko je to god moguće, čovjek nastoji izbjeći nerealne zahtjeve pacijenata jer kasnije nastanu veliki problemi. Kirurgija, za razliku od preciznih radova na drvetu, metalu, plastici i sl. u drugim strukama, radi na živom materijalu koji ima svoju cirkulaciju i ne može se govoriti o milimetrima preciznosti. Upravo naš rad ograničen je biologijom i kvalitetom materijala na kojima se izvode zahvati', rekao je dr. Maletić, kazavši da pacijenti često dolaze s fotografijama slavnih osoba.

'Uvijek nastojimo od pacijenata izvući ono što oni žele - kakve promjene na određenom dijelu lica ili tijela - ali bez usporedbi s drugim osobama', kaže.

Zanimalo nas je i koje su metode najučinkovitije u pomlađivanju. 'U pomlađivanju postoje light metode, neinvazivne ili minimalno invazivne, koje se mogu primjenjivati ranije i na neki način prevenirati brzo opuštanje kože lica i vrata. U slučajevima veće opuštenosti, znatnog viška kože i starije dobi, koja ima posljedično i manji biološki potencijal u tkivu, primjenjuju se klasične operacije - facelifting lica i vrata. Vrlo važna stvar pri tretmanima i zahvatima pomlađivanja odrediti je pravu indikaciju za stanje koje pacijent ima te mu sve obrazložiti. Znači treba pregledom utvrditi u kojoj je fazi opuštenost lica i vrata s posljedičnim promjenama koje su se dogodile na koži te individualnim pristupom odrediti tretmane ili operaciju. U dobi bez znatnog viška kože i jačim biološkim potencijalom dolaze u obzir fileri, botoks, radiofrekvencija, laser, blaži kemijski pilinzi, a u kasnijoj volumetrijski lipotransfer ili fileri, suspenzione niti za podizanje opuštenih dijelova, duboki kemijski pilinzi i laserske ablacije te na kraju klasična operacija – redukcija viška kože na vjeđama i facelifting.'

Po pitanju estetskih operacija, postoje razlike između muškaraca i žena

'Muškarci najviše traže transplantaciju kose i rješavanje problema ćelavosti. Mlađi muškarci pokazuju zanimanje i za operacijom otklonjenih uha. U starijim dobnim skupinama tražena je liposukcija, naročito trbuha i dojki, koji i jesu predilekcijska mjesta za masno nakupljanje kod muškaraca. Na licu u svrhu rejuvenacije sve je prisutnija operacija vjeđa, tzv. blefaroplastika. Žene se, osim liposukcije i oblikovanja trbuha, stražnjice ili tzv. jahaćih hlača, često podvrgavaju povećanju dojki. Puno više zanimanja pokazuju i za sve zahvate za pomlađivanje lica.'

Trendovi u estetskoj kirurgiji, kaže, promijenili su se unazad nekoliko godina. 'Na svjetskim tržištima pristan je porast manje invazivnih metoda, što znači da pacijenti traže jednostavnije tretmane koji ne zahtijevaju specijalan i dulji oporavak. Ujedno se spustila dobna granica, tako da se za minimalno invazivne zahvate odlučuju i mlade osobe u svrhu prevencije pokazatelja promjena na licu i tijelu', otkrio je dr. Maletić.

Što se tiče oporavka, on ovisi o zahvatu. 'Nakon operacije nosa obično se nosi specijalni kalup tjedan dana, nakon liposukcije se nekoliko tjedana nosi specijalni steznik, a nakon operacije grudi nosi se specijalni kompresivni grudnjak kraće vrijeme. Pristup poslijeoperativnom tijeku ovisi o veličini učinjenog zahvata. U principu nakon svih navedenih zahvata pacijenti se mogu vratiti na posao za tjedan dana, ili čak prije', kazao nam je dr. Maletić.