UTAKMICA POMIRENJA

Adidas i Puma okončali 61-godišnji rat

22.09.2009 u 14:26

Bionic
Reading

Nakon 61 godine, svjetski poznati proizvođači sportske opreme Adidas i Puma zakopali su ratne sjekire. Djelatnici ovih dviju tvrtki, koje su osnovali posvađana braća Adi i Rudolf Dassler, odigrali su nogometnu utakmicu pomirenja

Utakmica je odigrana u Herzogenaurachu, rodnom mjestu braće Dassler. U bavarskom Herzogenaurachu je i sjedište obiju tvrtki. Nije to bio susret Adidasa protiv Pume, već su momčadi bile 'miješane', a predvodili su ih izvršni direktor Adidasa Herbert Hainer i predsjednik uprave Pume Jochen Zeitz.

Nogometni timovi Adidasa i Pume na utakmici pomirenja

'Nakon razlaza 1948. braća Adi i Rudolf Dassler više nikada nisu međusobno razgovarali i tako je ostalo do njihove smrti, što je prava nesreća. Mi ostajemo kompanije koje su svaka posvećena svom poslu, ali sada se pojavila ideja da se ujedinimo i odigramo nogometnu utakmicu u ime mira', kazao je predsjednik uprave Pume Jochen Zeitz.

Godine 1924. braća su u 'vešeraju' njihove majke pokrenuli tvornicu 'Gebrueder Dassler Schuhfabrik' (Tvornica obuće braće Dassler). Budući da su u to doba bili česti nestanci struje, braća su struju potrebnu za rad strojeva prozvodila vlastitim snagama, vrteći pedale na biciklu.

Tijekom OI 1936. u Berlinu Adi Dassler je uspio uvjeriti poznatog američkog sprintera Jessea Owensa da nosi njihovu sportsku obuću i bio je to prvi sponzorski ugovor koji je ostvario jedan tamnoputi sportaš. Owens je obilježio Igre u Berlinu osvojivši četiri zlatne medalje, a posao braće Dassler ubrzano se razvijao pa su prije Drugog svjetskog rata godišnje prodavali 200 tisuća pari sportske obuće. Tijekom rata u tvornici se čak proizvodilo i protutenkovsko naoružanje.

Braća Dassler su se razišla 1948. godine, Adi je osnovao tvrtku Adidas, a Rudolf kompaniju Ruda, koja je kasnije preimenovana u Puma.

Nitko ne zna pravi razlog svađe među dvojicom braće, kao ni zašto su ostali posvađani do svoje smrti.