TAJNA KRALJICE STILA

Obucite se kao Kate Moss

08.01.2009 u 09:00

Bionic
Reading

Već dvadeset godina Kate Moss neosporna je kraljica stila. U čemu je njezina tajna?

'Poznato je da Kate Moss ima sjajan osjećaj za stil, no željela sam otkriti način na koji ga je razvila, kao i lekcije koje je svladala putem', rekla je Angela Buttolph, autorica knjige o slavnom supermodelu koji već desetljećima plijeni pažnju javnosti. U svojoj knjizi 'Inside The World’s Most Famous Wardrobe: Kate Moss Style' Angela Buttolph pokušala je razotkriti tajnu jedne od najzanimljivijih garderoba na svijetu, tajnu odjeće koju je za sebe birala Kate Moss.

Moss su oblačili najbolji u modnom biznisu, od top dizajnera do uglednih stilista i najvećih vintage dućana. Moss poznaje odjeću i tijekom godina razvila je osobnu modnu formulu koja je više nego uspješna. Ona možda često krši društvena pravila, no kad je u pitanju stil, Moss slijedi strogih '10 modnih zapovijedi' kojih se slijepo pridržava.


Denim
Za Moss, traperice su temelj stila. Dosad je tijekom godina popularizirala skinny traperice niskog struka marke Sass & Bides, Dieselove sićušne vruće hlačice, trapezice J-Brand Love Stories i izbijeljene vintage traperice Chloé širokih nogavica. Svaki put te su traperice bile upravo suprotne onima koje bi se nosile u tom trenutku. Često modni stav najbolje izriče odabir stila koji (još) nitko ne nosi. Tako je, primjerice, Moss nosila svoje Ghost traperice visokog struka kada je ostatak svijeta još uvijek nosio njezine skinny traperice niskog struka). Prošlog tjedna Moss je primijećena u Balmain boot-cut trapericama jako zebrastog uzorka. Možda je vrijeme da razmislite o novim trapericama…

Nemarni look
Koktel haljina s ležerno zakopčanim remenom, nepočešljana kosa za crveni tepih, crni eyeliner u stilu tinejdžerica, vintage odjeća i modni dodaci koji su već pomalo 'izjedeni' od nošenja. Moss nikada ne izgleda kao da se previše trudi, pa njen cjelokupni look izgleda prilično nemarno, ali istovremeno vrlo opušteno, kul, mladenački i seksi.

Kvaliteta
Osim kad nosi svoje modele koje je kreirala za Topshop, Kate rijetko kupuje jeftinu odjeću. Dok je bila tinejdžerica bez novaca, kupovala je second-hand majice od kašmira, svilene spavaćice iz 30-ih i modele iz 40-ih. Prava vintage odjeća može ponuditi kvalitetu materijala i krojeve koji više ne postoje.

Dress-code buntovnika
Ako postoji neki tajni trik koji zbog kojeg je Kate uvijek u centru pažnje, onda je to njezino pravilo da uvijek nosi sve suprotno od drugih i onog što je propisano i očekivano. Od sive haljine dužine do koljena u kojoj je pojavila na crvenom tepihu u Cannesu do uskih kožnih hlača i sakoa u kojima je došla na Metropolitan Ball u New Yorku, gdje je dress-code večeri bila najformalnija varijanta večernje odjeće, ili pak slatke haljinice za maturalnu zabavu iz 50-ih na dodjeli nagrada NME, šljokičaste haljine koju je nosila na blatnom muzičkom festivalu ili bijelih vrućih hlačica koje je nosila na vjenčanju. Moss uvijek ignorira dress code, ali ipak nekako uspijeva uvjeriti okolinu da je ona u pravu, a da su svi drugi zapravo shvatili pogrešno.

Vječni printevi
Pamučna karirana košulja, klasične prugice u francuskom ili pankerskom stilu, cvjetne haljine u stilu 40-ih, glam-rock uzorak… Moss nosi jednostavne, ali klasične printeve. Dizajnerske trendi printeve nosi vrlo rijetko. To je ključ njezinog bezvremenskog stila.

Usko, uže i još uže
Moss je potrošila godine i godine gledajući najveće svjetske dizajnere i stiliste kako za nju kreiraju i biraju odjeću za revije i snimanja, tako da je od najboljih naučila izabrati za sebe ono što joj zaista najbolje pristaje. Kate uvijek nosi odjeću pripijenu uz tijelo, budući da je relativno niska za manekenku (1,70) i sitne građe, pa uskom odjećom vizualno izdužuje svoju figuru.

Uvijek originalna
Hippy, punk, glam rock, otkačene šezdesete, starlete iz ludih dvadesetih – Kate bez imalo napora koketira s raznim stilovima. Bez obzira na to što nosi, je li riječ o najskupljoj dizajnerskoj odjeći ili tek običnoj majici, Moss uvijek izgleda opušteno i neopterećeno izgledom. Uvijek kupuje autentične komade odjeće umjesto da kupuje trendi 'must-have' odjeću. Ako poželi hippy čizme, kupit će originalne Minnetonka čizme, ako joj se nosi punk, onda će posegnuti za nekom originalnom majicom Vivienne Westwood iz sedamdesetih. Sva njezina odjeća, koliko god nemarno izgledala, pažljivo je odabrana i ima neku priču iza sebe. Zato Kate uvijek izgleda tako posebno.

Odjeća u fokusu
Za Moss, obući se i dotjerati nikada nije bilopitanje mode, već pitanje odjeće. U samim počecima kroz avanture kupovanjavintage odjeće naučila je vrednovati robu po vlastitim mjerilima. Predivnasvilena bluza je predivna svilena bluza, pa kako možeš pogriješiti? Klasičnibaloner koji ti savršeno pristaje uvijek će izgledati savršeno. Ako je nekikomad robe 'pogodi' u nekom trenutku, Kate će ga kupiti. Njezin fokus je uvijekna savršenom, a ne na trendi izgledu. Kako i ona sama kaže, 'odjeća dolazi iizlazi iz mode, ali to nije stil - stil mora biti klasika'.

Miksodjeće i stilova
Moss redovito spaja odjeću koja nikako ne bi trebalaići zajedno. Starinska čipka i PVC hlače? Punk čizme i svilena haljina? Ona kršisva uobičajena pravila i pokreće nove trendove.

Dijamanti suvječni
Moss je već davno shvatila da ništa toliko ne podiže čak inajjednostavniju kombinaciju kao ozbiljan, ali suptilan nakit poput biserneogrlice ili dijamantnih naušnica.