SVE ZBOG MODE

Žene rado nose neudobne cipele

07.09.2009 u 10:53

Bionic
Reading

U želji da izgledaju moderno i u trendu, gotovo četrdeset posto žena spremno je nositi neudobnu obuću pogrešne veličine, pokazalo je najnovije istraživanje

Zvijezde koje nam se smiješe s naslovnica magazina propagiraju visoke i još više pete, pa nije rijetkost da se razne trendseterice i obične žene rado povedu za njihovim lošim primjerom i požele i sebi nabaviti sličan par cipela pa makar ih mjesecima otplaćivale i danima potiho stenjale od bolova.

Prema istraživanju provedenom u Velikoj Britaniji, čak četiri žene od njih deset priznale su da će kupiti cipele iako su im neudobne. Čak 37 posto žena bespogovorno će trpjeti neudobne cipele samo kako bi bile u trendu i imale glave 'it' cipele sezone. Strast za cipelama ne muči samo žene. Pokazalo se da su i muškarci skloni kupiti neudobne cipele, njih čak 17 posto potvrdilo je da kupuje obuću neprimjerene veličine samo zato što im se sviđa.

Istraživanje provedeno na uzorku od dvije tisuće ispitanika pokazalo je i da čak 80 posto žena trpi neku vrstu bolova izazvanu neudobnom obućom. Kurje oči, žuljevi, bolni zglobovi i urasli nokti samo su neki od poduže liste problema koji ih muče.

Unatoč tome, čak četiri žene od njih deset nikada nije zatražilo liječničku pomoć za neki od tih problema, pokazalo je istraživanje koje je provelo Društvo pedikera i ortopeda.

'Mnogi od nas teško odolijevaju napasti da kupe obuću koja je zadnji krik mode, pa makar ona bila neudobna i nezdrava za nošenje. No ne smijemo smetnuti s uma da će nas neudobna obuća zasigurno koštati neugode i bolova te da ona predstavlja rizik za zdravlje', upozorila je Lorraine Jones iz Društva pedikera. 'To ne znači da ne bismo smjeli nositi moderne cipele, već da svojim nogama trebamo priuštiti pravu veličinu i odmor te potražiti stručnu pomoć kad god imamo neki problem.'