PROMJENA TRENDOVA

Raste dobna granica za nošenje minica

02.09.2009 u 08:00

Bionic
Reading

Promjenom modnih trendova postalo je prihvatljivo pokazivanje golih koljena za žene u dobi do 40 godina, pa nošenje mini-suknje bilježi porast kod starijih žena

Prije dvadesetak godina, rijetke bi žene riskirale odjenuti kraću suknju nakon što bi napunile trideset i treću i ta se brojka nije mijenjala otkako je minica 60-ih godina prošlog stoljeća ugledala svjetlo dana, navodi studija britanske robne kućeDebenhams. Analizom prodajnih trendova kratkih suknjica i propitivanje stava tisuću žena pokazuju da kraće suknjice sve više žena nosi dugo nakon navršenih 33.

Dob za konačno odbacivanje minice prema studiji raste zajedno s njenim donjim rubom, pa žene danas smatraju kako je prihvatljivo nositi mini-suknje do 40. godine.

Istraživanja pokazuju kako kraće suknjice požele djevojke već u dobi od 14 godina, ali prosječna žena svoju prvu minicu kupi sa 16 godina. Nakon 16 godine, jedine promjene vezane uz prosječnu duljinu suknje koju kupuju djevojke između 16 i 19 godina je smanjenje sa 46 na 36 centimetara.

Najkraće suknje nose 23-godišnjakinje, a prosječnih 32 centimetra možemo zahvaliti njihovu rastućem samopouzdanju i još uvijek mladolikim bedrima.

U dobi od 23 do 27 godina dužina suknje penje se na 37 centimetara na jugu Britanije, dok su na sjeveru djevojke malo odlučnije sa 36 centimetara.

Prodaja kraćih suknji između 27 i 34 centimetra u cijeloj zemlji rezervirana je vjerojatno za žene koje posljednji put koketiraju sa stilom prije svoje 40. godine.

Nakon četrdesete dužina suknje se penje na prosječnih 46 centimetara do 42 godina, nakon čega pada ispod koljena.

U dobi od 51 godine minice se za većinu žena nalaze samo u dalekom sjećanju, a najčešći su izbor suknje dužine 83 centimetra.

Glasnogovornik robne kuće Debenham Ed Watson prokomentirao je studiju: 'Vidljivo je da žene danas imaju više povjerenja u svoje tijelo te ih čini sretnima odijevanje u skladu s tim. Ako se ovaj trend nastavi, nema sumnje da će u idućem desetljeću žene u 40-ima i ranim 50-ima s pravom gledati na mini-suknju kao na bitan dio svoje svakodnevne odjeće.'