VAŽNA PRAVILA

Što ne biste smjeli odjenuti na razgovoru za posao?

21.08.2014 u 08:04

Bionic
Reading

Odjeća koju nosite u velikoj mjeri otkriva tko ste te način na koji vidite sami sebe, stoga je vrlo važno prilikom intervjua za posao pomno odabrati što odjenuti, a posebnu pažnju posvetiti bojama. Znate li što je najbolje odjenuti kako biste ostavili dobar prvi dojam?

Prema najnovijem istraživanju koje je proveo CareerBuilder, u kojemu je sudjelovalo 2.099 menadžera koji odlučuju o zapošljavanju novih radnika te stručnjaka za ljudske potencijale, crna i plava najbolje su boje za odjenuti na intervjuu za posao, a narančasta je najgora.

Konzervativne boje, poput crne, plave, sive i smeđe čine se najsigurnijim izborom kada se s nekime prvi put susrećemo u profesionalnom okruženju, a boje koje signaliziraju kreativnost, poput narančaste, mogu biti prejake za razgovor za posao.

Crna boja na prvi pogled može djelovati nepristupačnom, ali ako je nosite na ispravan način, može djelovati glamurozno, sofisticirano i ekskluzivno. Osobe koje dobro nose crnu boju obično se shvaća ozbiljno, a sklone su joj osobe s osobinama vođe.

Plava je jedna od najboljih boja za intervjuu za posao, jer odiše povjerenjem i samopouzdanjem. Istraživanja pokazuju kako je mornarsko plava najbolja boja za razgovor za posao jer ulijeva povjerenje te osobe koje ju nose tu najviše šanse dobiti posao, a odašilju i poruku da ste timski igrač.

Siva boja odašilje poruku neovisnosti ili izoliranosti, no to uopće ne mora biti loša osobina, pod uvjetom da ne pokažete da ste nesigurni. Siva boja, prema riječima stručnjaka, 'usamljena boja' pa se osobe koje ju nose veliki individualci, samodostatni i sposobni samostalno razmišljati.

Bijela i bež boja mogu biti siguran izbor, no isto tako lako biste mogli biti ocijenjeni kao dosadni i bez samopouzdanja. Osobe koje nose bijelu boju često se smatra vrlo organiziranima, a bež boja sjajan je izbor za razgovor za posao gdje svi nose vrlo jake boje.

Zemljana smeđa boja znači toplinu, sigurnost i pouzdanost te ćete u odjeću u smeđim tonovima sigurno dobiti koji plus više.

Crvena boja prenosi poruku strasti i snage te je najbolji odabir ako želite nekoga u nešto uvjeriti ili impresionirati. Crvena je također povezana s hrabrošću, uzbuđenjem i visokom razinom energije.

Zelena, žuta, narančasta i ljubičasta izrazito su kreativne boje. Ove vrlo snažne i upadljive boje privlače pažnju, no ne moraju nužno izazivati osjećaj povjerenja i pouzdanosti, a upravo je to najbolji utisak koji možete ostaviti na razgovoru za posao. Stoga, razmislite dvaput prije no što posegnete za ovim bojama. Međutim, odjeća ove boje sjajan je izbor za druženja s kolegama s posla ili pak za zabave u poduzeću.