U 85. GODINI

Umrla pin-up ikona Bettie Page

12.12.2008 u 11:00

Bionic
Reading

Ženu koja je pripremila teren seksualnoj revoluciji 60-ih izdalo je srce u 85. godini

Nakon što je prije devet dana doživjela srčani udar, pin-up legenda Bettie Page umrla je jučer u bolnici u Los Angelesu. Kultna figura svjetske pin-up scene raspaljivala je mušku maštu 50-ih pozirajući za muške magazine odjevena u seksi donje rublje i u pozama koje su tada smatrane više nego skandaloznima. Proslavila se fetiš modelingom i pin-up fotografijama, a bila je i jedan od prvih modela na naslovnici Playboya, i to u siječnju 1955. godine.

Godine 1957. prozvao ju je čak i američki Senat, pred kojim je morala svjedočiti o svojim fotografijama koje su tada smatrane perverznim zbog sadomazohističkih elemenata. Većina tih fotografija tijekom te je istrage i uništena, zbog navodnog štetnog utjecaja na ćudorednu američku javnost.

Svoju pin-up karijeru Bettie je završila 1958. godine, okrenuvši se vjeri i zauvijek napustivši svijet zabave. O njoj su napisane mnoge biografije. Njezin lik i djelo inspirirao je mnoge djevojke željne slave i zabave, a jedna od njih svakako je i Dita von Teese.