ŠTO SVE MOŽE RECESIJA

Hrvatice sve manje troše po frizerajima

05.06.2009 u 12:19

Bionic
Reading

Hrvatice se u ekonomskoj krizi prže na vatrici kad je u pitanju odlazak frizeru. Zbog propuha u novčaniku, pranje kose, bojenje i frizuru sve češće 'odrađuju' kod kuće. Frizeri zovu upomoć

Odlazak frizeru postao je luksuz...

Recesija je uzela maha i našim damama stala na kraj tamo gdje bi čovjek pomislio da je to nemoguće – odlascima u frizeraj. Naime, frizerski saloni bilježe znatan pad broja mušterija, kao i posjeta i usluga.

'Uočili smo veliku promjenu navika naših klijentica, odlazak frizeru uslijed recesije na žalost više nije osnovni dio higijene, već je postao luksuz', rekao je Ivica Zanetti, vlasnik poznatog zagrebačkog frizerskog salona i pročelnik sekcije frizera pri Udruženju obrtnika grada Zagreba.

Kako otkriva, pad prometa po zagrebačkim salonima pao je otprilike za 30 posto. 'Žene nas osjetno manje posjećuju, treba se boriti za svaku mušteriju. Kod nas dolaze samo kada više stvarno ne mogu same održavati frizuru. Često dođu i nakon što kod kuće prethodno upropaste kosu, kad sebi i nama učine medvjeđu uslugu', upozorava Zanetti. Dodaje i kako je kupnja kojekakvih jeftinih boja i njihovo nanošenje u kućnoj radinosti često opasan pothvat po zdravlje kose.

Problem im radi i cvatuća siva ekonomija u tom sektoru. 'Crno je tržište jače proradilo, frizure se rade po kućama, a država nema nikakve represivne mjere da to spriječi. Frizeri na crno cijenama se mogu igrati kako hoće, a mi koji radimo po zakonu to si ne možemo priuštiti. Cijene formiramo na temelju financijske analize i mi konkretno od njih nismo ni mogli odustati', otkriva Zanetti.

Dok većina salona ipak posluje s ne krucijalno smanjenom dobiti, neki su frizeraji uslijed tih nepovoljnih trendova pred zatvaranjem. Ivica Zanetti vjeruje da će se dugoročno situacija popraviti ne samo financijski, već bi se cjelokupno tržište na području ove uslužne djelatnosti trebalo 'očistiti'. Zaključio je kako je osim bolje kontrole poslovanja i suzbijanja sive ekonomije, nužno uvesti i strože standarde kad je u pitanju otvaranje novih frizerskih salona.