STOP BRAZILSKOM RASIZMU

Na modne piste mora najmanje 10 posto crnih modela

27.05.2009 u 07:00

Bionic
Reading

Tjedan mode u Sao Paulu potresala su ukazivanja na činjenicu da je među modelima angažirano premalo crnoputih manekenki. Napokon je donesena odredba da 10 posto manekenki na brazilskim pistama mora biti crnačkog porijekla

Brazilski tužitelji i organizatori Tjedna mode u Sao Paulu postigli su dogovor: modni brandovi obvezni su na sve brazilske modne piste poslati najmanje deset posto manekenki afričkog ili lokalnog porijekla. Ako organizatori to ne budu strogo kontrolirali, a modne kuće poštovale, platit će kaznu i do 120.000 dolara.

Istraživanje je pokazalo da je prošle godine na Tjednu mode u tom gradu bilo angažirano svega osam crnih od ukupno 344 modela. To je tek 2,3 posto.

Jourdan Dunn, crna manekenka koju smatraju nasljednicom Naomi Campbell

Gotovo polovina brazilske populacije je crnačkog porijekla ili je iz višerasnih obitelji i ta zemlja ima više stanovnika afričkog porijekla nego bilo koja druga zemlja izvan Afrike.

U svakom slučaju, problem rasizma još je uvijek vrlo izražen u zemlji i crni brazilski modeli tvrde da je čak lakše dobiti posao u inozemstvu.

Ne treba se zavaravati i misliti da je u ostalim modnim zemljama i gradovima situacija povoljnija za crne manekenke. Kao što već godinama upozorava prelijepa crnoputa manekenka Naomi Campbell, nekad su crne manekenke imale više izgleda za uspjeh. Sada, tvrdi, u najjačim modnim časopisima i na revijama prolaze samo plavuše s plavim očima. Za sebe tvrdi da je iznimka u tom poslu među bjelkinjama, a kao svoju nasljednicu želi vidjeti crnu manekenku Jourdan Dunn.