LIJEPE I ŠIK

U čemu žene naših nogometaša imaju najviše uspjeha?

23.10.2012 u 08:00

Bionic
Reading

Monika Sablić, Marija Cvitanović i Ljupka Gojić Mikić samo su neke među suprugama hrvatskih nogometaša koje su zakoračile u dizajnerske vode. Da to nisu samo površni pokušaji, govori činjenica da su u tom poslu sve priznatije i uspješnije

'Otkako znam za sebe, crtam i idem k raznoraznim krojačicama. Sva odjeća u mojem ormaru je šivana. Kupujem samo torbe i cipele', izjavila je Monika Sablić, bivša Miss Dalmacije i supruga bivšeg nogometaša Gorana Sablića uoči lansiranja svoje prve modne kolekcije u lipnju prošle godine.

Dok je živjela u Kijevu, prema vlastitim je idejama šivala odjeću za sebe, da bi je naposljetku vlasnice modnog ateljea u koji je dolazila pozvale na dizajnersku suradnju te se pojavila na tamošnjem Fahion Weeku.

Povratak u Split značio je nastavak karijere, samostalne - njezine romantične haljine, jednostavne i elegantne, ove je jeseni i treću sezonu zaredom publika Cro A Portera ispratila velikim pljeskom. U Splitu dizajnerica, koja je također završila i srednju tekstilnu školu, ima modni atelje Monika Sablić.

Vrlo uspješnu kolekciju odjeće pokrenula je Ljupka Gojić Mikić, bivša slavna manekenka i supruga Mihaela Mikića, nogometaša japanskog kluba Sanfrecce Hiroshima.

Osim što odgaja dvoje male djece, Ljupka iz sezone u sezonu oduševljava novom kolekcijom i dosita se može pohvaliti vojskom klijentica. U to se možemo često uvjeriti dok prolazimo, primjerice, zagrebačkom špicom, budući da njezini prepoznatljivi likovi djevojčica teško promaknu oku.

Kako žive u Japanu, svoje je kreacije uspjela dovesti u hirošimski koncept store Galaxy. 'Japanci su zaljubljeni u moj dizajn', zadovoljno je izjavila nakon lansiranje prve kolekcije. Njezine se kreacije mogu kupiti preko interneta, i to diljem svijeta.

Ove je jeseni prvu kolekciju haljina koje je kreirala za svoj modni brand Marka pokazala i Marija Cvitanović, bivša supruga nogometaša Igora Cvitanovića. I inače se bavila modom, kao stilistica i kolumnistica, a dizajn je bio logičan nastavak toga kojim je ispunila svoje ambicije.

Novopečena dizajnerica proizvodnju je pohvalno ostvarila u Hrvatskoj, u Krapini. Njezine su prve kreacije ženstvene, decentno seksi i vole žensku siluetu, a materijali koje koristi su visokokvalitetni (svila, svila s elastinom, vunene tkanine i razne mješavine). Prodaju se u njezinu zagrebačkom butiku.



Leonarda Boban
, supruga bivšeg nogometaša Zvonimira Bobana, poznata je naša dizajnerica odjeće, torbica i nakita pod imenom Leonarda L. Dizajnom se, doduše, prestala baviti kako bi se posvetila svoje petero djece, no budući da uspijeva marljivo raditi u svom 'zdravom' restoranu Ćušpajz u strogom centru Zagreba, nikoga ne bi začudilo da se s vremenom vrati i kreiranju.

Iva Balaban i Mirela Forić Srna, supruge nogometaša Boška Balabana, odnosno Darija Srne, zajedno su krenule u modne poslovne vode, iako na malo drukčiji način od dizajnerica o kojima smo pisali. Naime, pokrenule su hrvatsko izdanje popularne ruske modne i lifestyle stranice Buro247.hr koju uspješno vode. Iva je i modna kolumnistica u Storyju, a Mirela je, jednako kao i njezina prijateljica i kolegica, poznata po istančanom modnom ukusu.

Victoria Beckham najpoznatija je kao žena nogometaša-dizajnerica-bivša pjevačica na svijetu i upravo je ona postala sinonim za dizajnerice čije su bolje polovice bogati sportaši. Da joj je novac otvorio vrata u dizajnerske vode, nesumnjivo je, no s vremenom je uporna Posh osvojila i modne kritičare, a sebi priskrbila i 'poštenu' klijentelu.

Iako svi znaju da ne zna crtati (skicirati), sve su ideje njezine, a haljine pokazivane i na najvećim svjetskim crvenim tepisima. Osim linije Victoria Beckham, pokrenula je i brand Victoria By Victoria Beckham koji cilja na klijentice slabije platežne moći.