TJEDAN MODE, NEW YORK

Kako nositi sportsku eleganciju

14.09.2012 u 12:17

Bionic
Reading

Završio je Tjedan mode u New Yorku na kojem su se prikazivale kolekcije za iduće proljeće i ljeto. Samu završnicu uljepšali su Ralph Lauren, Calvin Klein, Marchesa, Oscar de la Renta i Proenza Schouler

Južna Amerika inspirirala je Ralpha Laurena za proljetnu kolekciju. Sportska elegancija odnosi se na plave košulje koje se vežu u struku, a na dekolteu i s rukava s nje u nizovima padaju volani. Nose se uz uske ravne hlače, a s upadljivim nakitom. Modeli su nosili i beretke ili panama šešire. Crvene haljine imaju izgubljen struk koji je ipak naglašen crnim remenom, no na bokovima. Kožnate hlače imaju resice sa strane, po cijeloj dužini, uz njih ide i elegantna upadljivo plava marama, izvezena i sa sitnim resicama na rubovima. Suknje su duge i ležerne, a hlače dolaze u više varijanti – od širokih iznad gležnja, do dugih, svilenih i plisiranih.

Francisco Costa, kreativni direktor ženske linije u Calvin Kleinu, imao je posljednju riječ na njujorškom tjednu mode sa svojom kolekcijom za proljeće 2013, no kritike kažu da je ostavio dojam nedovršenog, kao da bi modna svita htjela više.

Rubovi su ostali neporubljeni, kontrastne podstave vidljive, dekoltei su bili goli i izloženi i sve je to zajedno ostavljalo dojam da se vidi više nego što bi trebalo. Bilo je tu dakako elegantnih crnih i bijelih haljina, kostima sa suknjom ili hlačama te zanimljivih kombinacija tih dviju boja.

Proenza Schouler pokazala je cijelu kolekciju isključivo haljina i suknji, niti jedne hlače. Američki trend jednostavnih majica i traper prsluka podigli su na 'viši' nivo, koristeći napredne tehnologije (lijepljenje koža na džersej i korištenje laserskog reza).
Vesele boje haljina ili kompletića dolaze s izrezima od prozirnog meterijala ispod kojeg se nazire koža, a još su razigranije satenske haljine s otiskom lica ili riječi.

Marchesa
i dalje cilja na dojmljivo pojavljivanje slavnih na najglamuroznijim crvenim tepisima, a ovoga puta je inspiraciju, poput Vere Wang, pronašla u Indiji. No nije zaigrala isključivo na kartu dugih i raskošnih haljina, već donosi i, primjerice, kompletiće poput žutozelene satenske tunike u kombinaciji s hlačama, ali kamenčićima optočenih rubova i s raskošno ukrašenim, damski zatvorenim dekolteom. Hlače do pola listova definitivno su dobile priliku za fensi prigode! Od kraćih haljinica ističu se one retro, s resicama i čipkom, od dugih lepršave bijele sa zlatnim detaljima. Ružičasta, tamnoplava i osobito vinski crvena boja dobile su svoju priliku na slojevitim haljinama, od prozirnih nizova.

Bilo da je riječ o olovka suknji u kombinaciji sa strogim sakoom ispod kojeg u oči upada kričavo crveni top od kože, ili uskim haljinama u pastelnim bojama, ili pak onim izvezenim perlama, Oscar de la Renta kreacije isijavaju sofisticiranom elegancijom. Odlične boje za isticanje, odlični krojevi za naglašavanje ženstvenosti. Kreacije su iznimno nosive, a kolekcija obuhvaća i one za dan, poput odijela s hlačama, kao i pripijene crne haljine za večernje prilike.