ROZA JE OPET IN

Cvjetni print i dalje je glavni detalj

11.09.2012 u 11:28

Bionic
Reading

Volite lepršave i romantične cvjetne printove u kombinaciji s bojama? Onda će vam se svidjeti većina kolekcija za nadolazeće proljeće i ljeto predstavljenih na New York Fashion Weeku

Proteklih nekoliko dana na NYFW-u sve je bilo nježno i meko, ali je Marc Jacobs svojom  kolekcijom zaokrenuo prema ozbiljnijim linijama. Crne i bijele pruge pratile su crvene i bež kolegice i sve je dobilo drukčiji ton od onog što se na pistama zbivalo do tada. Majice, kaputići te odijela sa suknjama bili su u nezaobilaznim prugama. Čak i kada modeli nisu nosili odjeću s prugicama, imali su odlučnu kombinaciju horizontalnog i vertikalnog. Čak je i Mickey Mouse dobio drukčije, malo ozbiljnije naličje na jednoj Jacobsovoj majici u crno-bijeloj varijanti.

Donna Karan šou je otvorila asimetričnim haljinama u zemljanim tonovima. Poznata je po dobrom odabiru materijala te je i ovaj put birala fine tkanine. Cilj je ispuniti potrebe mlade urbane žene, a uz asimetrične krojeve, tu su i pune suknje i haljine u više slojeva u kombinaciji s jaknicama koje se zbog nježnih boja lako mogu kombinirati s nekom drugom odjećom. Većina kolekcije u zemljanim je tonovima uz primjesu plave i zelenkaste, a jedan dio haljina napravila je u tamnoružičastoj boji koja će se očito vratiti u svijet mode.

Marimekko prvi put na NYFW-uPogledaj cijelu fotogaleriju
Carolina Herrera nije se puno udaljila od sadašnjih trendova prepunih printova i kombinacije tamno-svijetlih detalja, ali je ostala vjerna sebi i ženstvenosti koje njezini modeli nose. Haljine, sakoi, suknje i hlače ne prate uvijek strogo liniju tijela, a djeluju šik i glamurozno. U toj opuštenoj verziji glamura posebno se ističu obrubljene kratke hlače koje su stvorene za večernji izlazak uz finu košulju s printom ili vezom. Ljubiteljice haljina sigurno su zamijetile one s uzorkom koje podsjećaju na japansko ukrašavanje.

Phillip Lim je pak bajkerske jakne i tregerice obojao u trendi rozu pa to upario s majicama kratkih rukava i topovima koji imaju velika slova i mini ukrase. Na grounge hlače stavio je zakrpe i grubi dojam ublažio cvjetnim printom. Svemu tome dodao je i nešto pravilnih geometrijskih likova i priču proširio, tako da će možda zadovoljiti različite tipove ljubitelja mode. Na širok modni dijapazon utjecale su dvadesete, William S. Burroughs, David Bowie, Kurt Cobain i Radiohead.

Džungla je riječ koja opisuje kolekciju Carlosa Mielea. Leopard, zebra i žirafa bili su glavni uzorci protkani slojevitim haljinama koje su se vijorile na modelima. Uz riku iz džungle Carlos je prezentirao nešto finiju liniju za žene koje vole izgledati decentno, posebno u svili za večernji izlazak.

Marimekko se prvi pua predstavio na New York Fashion Weeku kolekcijom 'Art of Print Making - Color for a Reason'. Za novu kolekciju glavna i odgovorna je dizajnerica Nora Niinikoski. Kao što ime kolekcije govori, Marimekko se odlučio za jake boje u više kombinacija s pratećim nakitom i izražajnim make-upom.

Jason Wu inspiraciju za kolekciju pronašao je u radu dvoje fotografa - Lillian Bassman i Helmuta Newtona. Wu je za AFP rekao da rad tih poznatih fotografa povezuje to što znaju cijeniti ljepotu žene i ženskog tijela. Kolekcijom prevladava crna boja s prozirnim detaljima što je čini jako seksi, a upravo je to bila namjera ovoga dizajnera.