JEFTINI TRIKOVI

Kako torba godinama može izgledati kao nova

30.03.2013 u 09:12

Bionic
Reading

Mnoge fashionistice složile bi se kako je torba jedan od najvažnijih modnih detalja te da upravo ona može spasiti i podići cijelu modnu kombinaciju. Ono čega se gotovo sve zaljubljenice u torbe užasavaju je rok trajanja tog omiljenog modnog dodatka, a kako bi omiljena torba trajala godinama te izgledala besprijekorno, donosimo vam brze i jednostavne trikove za njezino održavanje

Kožne torbe imaju dulji vijek trajanja, one od antilopa ili pak od platna brže se unište. Međutim, svaka torba, pa čak i ona osjetljiva, može puno dulje trajati ako je pravilno održavate, piše Yahoo Shine. Sve što trebate činiti je malo bolje pripaziti, koristiti sredstva za čišćenje i održavanje te pripremiti nekoliko starih jastučnica i  torba će dugo izgledati kao nova.

Kožne i platnene torbe dobro je našpricati kakvim zaštitnim sredstvom prije izlaska. Naime, tako će materijal biti potpuno zaštićen od svih vanjskih utjecaja, posebice ako vas ulovi iznenadan pljusak. Prije nego što zaštitno sredstvo, namijenjeno za održavanje kože ili tkanine, nanesete na cijelu površinu torbe, prvo ga testirajte na manjoj površini torbe koja nije jako vidljiva. Naime, neka zaštitna sredstva mogu biti prejaka te mogu promijeniti boju kože ili tkanine pa je mudro prvo ga testirati.

Torbe od antilopa važno je često četkati, a za to dobro može poslužiti kakva meka četka za cipele ili pak specijalizirana četka za torbe. Za skidanje mrlja dovoljno ju je nježno, ali temeljito iščetkati. Međutim, treba pripaziti na pritisak, jer prejako stiskanje i žustro četkanje torbu može oštetiti te skinuti gornji sloj materijala.

Mrlje s torbe jednostavno skinite običnim vlažnim maramicama. No bitno je da mrlju obrišete čim je nastala te pripazite da je ne razmažete po ostatku površine.

Torbe napravljene od kože potrebno je s vremena na vrijeme prebrisati maramicama ili pak našpricati sredstvom za održavanje kože kako bi materijal zadržao sjaj i elastičnost.

Torbe koje ne nosite često nemojte jednostavno pospremiti u ormar ili ladicu, jer idući put kada za njima posegnete izgledat će staro i prašnjavo. Stoga, ako uz kupljenu torbu niste dobili vrećicu za pospremanje, poslužite se najobičnijom starom jastučnicom. Torbu jednostavno stavite u običnu jastučnicu u kojoj će biti zaštićena te će svaki put izgledati kao nova. Valja izbjegavati čuvanje torbi u plastičnim vrećicama, posebice onih kožnih i od antilopa, jer će plastika isušiti kožu.

Zadnji, ali ne manje važan savjet je pripaziti što nosite u torbi. Naime, prevelika količina stvari može uništiti torbu – ne samo da mogu popucati šavovi i ručke, već zbog težine može promijeniti originalni oblik.