TRIKOVI ZA DOBAR ŠOPING

Kako kupovati na sniženjima

09.07.2012 u 09:20

Bionic
Reading

Gužva, naguravanje i čekanje dio su šarma sniženja, no kad dođemo kući s hrpom odjeće koju nikad nećemo odjenuti često shvatimo da na rasprodajama ne znamo kupovati. Ovaj mali vodič olakšat će vam potragu za najboljim komadima u gradu

Topliji mjeseci, osim prijeko potrebnog sunca i godišnjeg odmora, donose još jednu stvar kojoj se veselimo - sezonske rasprodaje. Horde žena koje se guraju među vješalicama ovih su dana normalna pojava u većini naših trgovina, a postala je prava umjetnost iz hrpe odjeće izvući onaj komad koji će vam donijeti osmijeh na lice.

Rasprodaje iz žena doista izvlače poriv za lovom - sve se pretvaramo u prave ratnice kad je u pitanju nadmetanje oko haljine ili košulje koju smo gledale mjesecima, a nismo si je mogle priuštiti. Dio žena, da bi izbjegao gužve i naguravanje, odlučio se za kupnju preko interneta i zamijenio je čekanje u redu jednostavnim klikom miša.

Iako će vas kupnja iz naslonjača spasiti naguravanja, jedna stvar ipak ostaje ista - na rasprodajama smo skloni kupiti stvari koje nam uopće nisu potrebne samo zato što ih smatramo pristupačnima - svađanje oko kričavo narančastih tajica sa šljokicama pitanje je života i smrti kad su u pitanju rasprodaje. Koliko ste puta otišli kući noseći hrpu stvari koje nikada niste odjenuli ili se u njima ne osjećate ugodno samo zato što su bile na opakom sniženju?

No postoji nekoliko trikova koji će vam olakšati snalaženje među sniženim komadima i osigurati to da sve što kupite doista bude dobar ulov.

Imajte na umu da sniženja kreću u valovima, dakle na onim prvim bit će super stvari, no cijene će biti umanjene za 20 ili 30 posto. Iako ste možda u iskušenju da odmah kupite neki komad, vrlo vjerojatno će do kraja tjedna cijena još pasti, a na samom kraju rasprodaja trgovine će većinu stvari prodavati u bescjenje, samo da bi oslobodile mjesta za iduću kolekciju. Stoga ako patite za nečim što si doista ne možete priuštiti, pričekajte završne dane rasprodaja.

Dobar potez je imati i karticu vjernosti - neki brendovi za svoje redovite kupce imaju predrasprodaje pa možete pogledati (i kupiti) stvari na sniženju prije nego što budu dostupne široj javnosti. No čak i u tim prilikama ne dajte se zavesti samo zato što je nešto na popustu - vjerujte ogledalu, ne kupujte stvari koje ćete 'nositi kada smršavite' i uvijek si postavite pitanje: 'Bih li ovo kupila da nije sniženo?'

Kao glas razuma povedite najbolju prijateljicu, a ako shvatite da imate problema sa suzdržavanjem, ponovite si da su sve te stvari na rasprodaji jer ih nitko nije htio kupiti - možda su iz jako stare kolekcije, čudnog kroja ili lošeg materijala. Još jedan trik koji trgovine koriste je rasprodaja komada koji će ubrzo izaći iz mode pa uvijek razmislite koliko ćete dugo moći nositi neki outfit.

Kako biste spremni došli na rasprodaju, predlažemo da prije odlaska u trgovinu pogledate svoj ormar i odlučite što vam nedostaje, a svakako je korisno i pitati u omiljenoj trgovini kad planiraju početi sa sezonskim popustima. Rasprodaje su idealna prilika za kupnju klasičnih komada koji će vam uvijek dobro doći poput čizama, balonera, sakoa, poslovnih hlača i kompleta, ali i dizajnerskih imena.

Iako u Hrvatskoj nema puno outleta, na nekoliko sati vožnje, u Italiji ili Austriji možete pronaći Dolce & Gabbanu, Pradu, Hugo Boss i još hrpu poznatih imena po doista prihvatljivim cijenama.